Держзакупівлі без преференцій

Держзакупівлі без преференцій

Лише за місяць — стільки часу минуло, як державні установи Дніпропетровщини почали переходити на нову електронну систему закупівель, — область зекономила понад 5 мільйонів бюджетних коштів. Допорогові закупівлі (до 200 тисяч гривень — для товарів та 1,3 мільйона — для послуг) через ProZorro здійснюють понад 70 державних закладів регіону. Проводять закупівлі за допомогою інтернет-аукціону. Загальна сума угод — приблизно 74 мільйони гривень. Пропозиції постачальників товарів та послуг дають змогу говорити про заощадження мільйонів гривень.

«Відкритість та прозорість — основні вимоги до роботи всіх підрозділів облдержадміністрації та підприємств регіону. На торги запрошують якомога більше постачальників. І не важливо, це велике чи мале підприємство. Зазвичай на кожну закупівлю подають заявки 2—4 організації. Кожна з них знижує початкову ціну. Природна конкуренція дає результат — бюджетні кошти заощаджуються, а підприємництво розвивається.

Система ProZorro унеможливлює корупційну складову. Вона не робить преференцій ні друзям, ні знайомим, ні родичам чиновників. Це простий і доступний сучасний інструмент для всіх, хто прагне працювати чесно», — підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Він зауважив, що тепер жодна державна закупівля в регіоні не матиме подвійного дна. Адже всі процеси відбуваються на очах у мільйонів людей. Для цього достатньо зайти на prozorro.org і подивитися, хто що купив, за якою ціною.

«Заощадження п’яти мільйонів — для області велика сума. Стільки, наприклад, коштує будівництво водоводу для села. Щороку ОДА проводить дотендерних закупівель приблизно на 700 мільйонів гривень. Це величезний ринок, на якому багатьох підприємців раніше не було. Із ProZorro у них з’явилася змога не тільки вийти на нього, а й гідно конкурувати. Ми запрошуємо працювати з нами всіх приватних постачальників. Дуже чекаємо 1 січня, коли вся країна перейде на ProZorro і заощаджуватиме мільярди бюджетних коштів. А тим, хто стверджував, що такого ніколи не буде, скажу: поки ви говорили, ми вже почали заощаджувати», — зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик.

Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА, держструктури України на сьогодні уклали угод через ProZorro на 3,76 мільярда гривень. За сумами закупівель Дніпропетровщина на другому місці після Києва.

ukurier.gov.ua