До 2020 року планують втричі збільшити флот Військово-морських сил ЗСУ України

До 2020 року планують втричі збільшити флот Військово-морських сил ЗСУ України

Перший заступник начальника штабу командування Військово-морських сил ЗСУ України контр-адмірал Дмитро Таран зазначив, що концепція розвитку флоту передбачає збільшення його чисельності, і зараз це питання узгоджують в Міністерстві оборони.

Про це інформує ipress.ua.

За його словами, 75% свого військового флоту Україна втратила через агресію Російської Федерації в Криму, і зараз ВМС налічують близько 40 одиниць.

"Вони морально застаріли, половина потребує ремонту", - сказав контр-адмірал. Він додав, що кількісний склад збільшиться не тільки за рахунок бойових кораблів, а й допоміжного флоту.

Таран зауважив, що в квітні президент Петро Порошенко розпорядився розробити концепцію відродження національного флоту. Командування ВМС провело низку круглих столів, семінарів, у тому числі, за участю представників Міністерства оборони та країн-членів НАТО, які допомогли у розробці моделі концепції розвитку ВМС.

"Провели аналізи військово-соціальної ситуації в Україні, у Чорноморському і Азовському регіонах. Визначено загрози національним морським інтересам України та визначено моделі. За основу взяті моделі розвитку військово-морських флотів передових країн світу", - заявив Таран.

За його словами, прораховано кількість необхідних коштів, сил - корабельний і авіаційний склад, війська берегової оборони.

Також розглядається можливість відродження військово-промислового комплексу, який зможе забезпечити будівництво військових кораблів, катерів - малих броньованих, десантних і протидиверсійних, літаків, вертольотів, розробляти комплекси радіоелектронної розвідки та інше, а на це необхідні десятки мільярдів гривень.

"До кінця 2017 року, в 2018 році плануємо отримати новий корабель – корвет "Володимир Великий", який будується в Миколаєві, на Чорноморському суднобудівному заводі", - сказав Таран.

Він нагадав, що протяжність морського кордону України становить близько 1,35 тис км, ще майже 30 тис кв м - територіальне море, плюс 70 тис кв м - морська економічна зона.