Еверест через землетрус у Непалі став меншим

Висота найвищої гори у світі Евересту зменшилася внаслідок найсильнішого за останні 80 років землетрусу в Непалі

Про це пише espreso.tv/.

"Після зміщення тектонічних плит Індії і Євразії, що викликали землетрус, сталася розрядка кори землі. Це спричинили незначне зменшення висоти Евересту", - пише видання.

Учені в UNAVCO стверджують, що після природного катаклізму висота Евересту зменшилася на дюйм (2,5 сантиметра). Свої свідчення учені базують на даних супутника Європейського космічного агентства(ЕКА) Sentinel - 1A, який проходив над гірським масивом 29 квітня.

Водночас професор Роджер Білхам з Об'єднаного інституту досліджень в галузі охорони довкілля оцінив втрати у висоті вершини Евересту усього на один-два міліметри. У свою чергу гірський масив Аннапурна, також розташований в Гімалаях, за даними ученого, виріс приблизно на 20 сантиметрів.

"Це як натиснути на гумку і вона піднімається. Відпустіть її, і вона витягнеться назад в оригінальну форму", - порівняв Білхам процеси, що відбуваються у гірському масиві після землетрусу.

Нагадаємо, руйнівний землетрус магнітудою 7,9 стався у Непалі вранці 25 квітня. Епіцентр розташовувався за 82 кілометри на північний захід від столиці країни Катманду, вогнище залягало на глибині 15 кілометрів. За останніми даними влади, кількість жертв перевищила сім тисяч осіб.