"Про Єрмака та РНБО" - Олег Шарп

"Про Єрмака та РНБО" - Олег Шарп

Після того, як я написав, що новий секретар РНБО - абсолютна людина Єрмака, читач поставив цілком слушне питання: "А чого ж нікого не муляло, що цей персонаж декілька років очолював СЗР (службу зовнішньої розвідки)?

І хоч я дав собі обіцянку не лізти глибоко у нюанси внутрішньополітичного життя, а зосередитись на зовнішньополітичній складовій, зроблю виключення і відповім на свій суб`єктивний розсуд.

▪️СЗР, на відміну від СБУ та ГУР МО - дуже "інтелигентна" структура. У тому плані, що вона не організує силові акти по фізичному знищенню ворожих суб`єктів та об`єктів, не влаштовує диверсій, а зосереджена на отриманні розвідувальної інформації від своїх співробітників, які працюють під дипломатичним чи іншими, більш глибокими, прикриттями.

Також вона здійснює лобістську роботу та т.зв. "акції сприяння". Іншими словами, голова СЗР практично ні на що не впливає у внутрішньополітичних розкладах нашого висококонкурентного політичного середовища - у нього просто немає для цього потрібного інструментарію.

Що стосується РНБО, то до президенства Зеленського цей орган можна було вважати декоративно-дорадчим - зустрілись, побалакали, розійшлись.

Але у 2021 році відбувся перший прецедент використання РНБО для введення санкцій проти громадян України - зокрема, Тараса Козака, каналів «112 Україна», NewsOne та Zik. Під бурні оплески більшості українців - ти дивись, Порошенко не наважився, а Зеленський наважився! І мало кому приходило у голову, що такі позасудові рішення влади відкривають скриньку Пандори, а цей інструмент тепер можна буде використовувати не тільки проти промосковської опозиції, але й проти проєвропейської.

20 травня спливає строк повноважень діючого президента. Всі фракції парламенту підписали спільну заяву, в якій підтверджують недоречність виборів в умовах військового стану. ЦВК також там щось написала, що Зеленський легітимний до нових виборів - коли б вони не відбулись. Єдине, що тривожить - ніхто так і неаважився подати подання до КС, щоб той остаточно розставив всі крапки над і.

Але ОПУ вирішив підстрахуватись на той випадок, якщо якісь з опозиційних мас-медіа (5 канал, Прямий, Еспресо чи просто група громадян) почнуть піднімати питання легітимності Зеленського. І тут - опа, РНБО на чолі з відданою людиною зробить всю чорну роботу. Кажуть, Данилов сам попросився послом у гарну країну, не хотів більше марати руки - хай це вже робить новий очільник чергової структури, відданої Єрмаку.

Зараз хтось спитає: "Шарп, ти до цих пір не віриш, що Єрмак - агент ФСБ?"

А щоб бути негідником, який неконституційно узурпував владу в Україні, обов`язково бути агентом ФСБ?