Фінляндія готується дати відсіч "зеленим чоловічкам"

Фінляндія готується дати відсіч "зеленим чоловічкам"


Міністр оборони Фінляндії Юссі Нііністьо заявив, що збройні сили країни готуються до можливої ​​окупації Аландських островів в разі появи на островах так званих "зелених чоловічків", тобто військовослужбовців російської армії у військовій формі без розпізнавальних знаків, пише gazeta.ua з посиланням на Yle. Про це він сказав в інтерв'ю медіагрупі Lännen Media.

На думку військових експертів, у разі виникнення збройного конфлікту в країнах Балтії або в районі Балтійського моря Росія може спробувати зайняти Аландські острови і острів Готланд.

Нііністьо зазначив, що ситуація в регіоні Балтійського моря змінилася, тому потрібно подумати про організацію оборони Аландських островів.

Раніше повідомлялося, що канцелярії президента Російської Федерації належить ділянка площею в 1,78 га в муніципалітеті Салтвік на Аландських островах. Екс-глава Національної земельної служби Ярмо Ратіа розповів, що берегова лінія ділянки становить близько 200 метрів.

Аландські острови є автономією у складі Фінляндії і мають особливий демілітаризований і нейтральний статус. Женевська конвенція від 1921 року про демілітаризацію і нейтралізацію Аландських островів була прийнята без участі Радянської Росії, тому Росія ніколи не визнавала нейтральний статус островів.