"Схоже, що все дійсно йде у Путіна по плану. Як каже Пєсков - Путін знає, куди він веде країну" - Сергій Фурса

"Схоже, що все дійсно йде у Путіна по плану. Як каже Пєсков - Путін знає, куди він веде країну" - Сергій Фурса

Видача іпотечних кредитів в Росії в квітні зменьшилась в 4 рази. Росіяни очолили рейтинг іноземних покупців житла в Туреччині.

Совпадение?

До речі, до цього в лідерах покупців житла в Туреччині були громадяни Ірану і Іраку. Добра компанія. Перспективна.

І так, санкції працюють дуже поступово. Але вони працюють. Не так швидко як би нам хотілося. Але занадто швидко для росіян. І, головне, це вже невідворотній тренд. Який не можно розвернути за один день.

Так, друзі Путіна можуть стримувати введення нових санкцій. Так, Орбан поки що блокує нафтове ембарго. Торгується наче він Ердоган на турецькому базарі. Та це стримування, яке лише дозволяє виграти пенвий час. Але навіть попри це росяни вже продають набагато меньше нафти і по ціні, яка набагато нижче ринкової. По оцінкам російських аналітиків Росія недоотримує 40% від потенційних нафтових доходів, як за рахунок ціни (привіт знижки для Індії) і скороченню видобутку нафти (привіт працівникам нафтоової галузі, які лишаються без роботи.

І от вже стається диво. В квітні в Росії дефіцит бюджета. Неймовірно як для Росії. І неймовірно як для поточних цін на енергоносії. Неймовірно, але це факт і про це кажуть самі російські урядовці.

І так, у більшості країн світу є дефіцит бюджету. Але більшість країн світу фінансує його за допомогою запозичень. І тут от сюрприз. Росія не може позичати на світовому ринку. Теоретично може дати в борг Китай, але поки не дуже хоче, а якщо і дасть, то буде вимагати продати російську душу. Хоча ні, душа йому не потрібна, просто зробить Росію своїм сировинним придатком. Чи вже робить, якщо поивитись на динаміку і номенклатуру торгівлі Китаю і Росії.

Ба більше. Схоже американці закриють з 25 травня лазівку, яка дозволяла Росії платити по своїм боргам і не потрапляти в дефолт. Якщо повідомлення американської преси правдиві, то дефолт вже стає невідворотній десь в червні. А одже, Росія ще довго не зможе виходити на ринок запозичень, навіть якщо війна буде завершена.

І так, є резерви. Але от сюрприз, половина їх заморожена. Половина із незамороженої части у золоті, яке санкції роблять токсичним, і його можно використовувати тільки на коронки, адже сучасні стоматологічні технології вже не доступні. А решта знижується і вже втрачено з початку війни 50 млрд доларів. Не кажучи вже про те, що та сама решта зберігається у кийськиї юанях курс якого відносно долара знижується.

Так що, схоже, що все дійсно йде у Путіна по плану. Як каже Пєсков - Путін знає, куди він веде країну.