Гарантую, після зниження акцизів на авто 100 тисяч людей втратить роботу, - Д. Святаш

Гарантую, після зниження акцизів на авто 100 тисяч людей втратить роботу, - Д. Святаш

«Найбільший імпорт уживаних авто ведеться з Британських Віргінських островів або Панами»

31 травня схвильований депутат від «Відродження» Дмитро Святаш вибіг із зали парламенту і, не стримуючи емоцій, повідомив у мобільний про «страшну» подію, яка щойно трапилась. У трубку невидимому співбесіднику депутат та відомий (як він сам стверджує, колишній) автомагнат говорив багато «гарячих» слів, та коротко їхню суть можна описати відомою крилатою фразою «пропало всьо». У той день Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний багатьма закон про суттєве зниження акцизу (вже з 1 липня цього року) на імпортні машини (крім виробництва держав-агресорів), що були у вжитку. На деякі автівки податок скоротили більш, ніж у 20 разів.

Але поки одні святкували, у інших була жалоба. Святаш, який вважається одним із потужних лобістів автогалузі, зареєстрував згодом постанову про скасування прийнятого закону. Таким чином процедуру підписання закону президентом (чи накладення на нього вето) заблоковано до розгляду цієї постанови парламентом.

У те, що парламент раптом передумає і скасує своє рішення, не дуже вірить і сам Святаш. У розмові з «Главкомом» депутат пророкує, що «завдяки» новому закону без роботи залишаться тисячі працівників галузі, а країна втрачатиме по мільярду гривень на рік. При цьому Святаш перераховує колег-депутатів, які в цьому винні.

Зниження акцизу на старі авто – це одна з небагатьох «перемог», яку звичайні люди можуть відчути на собі. Ви ж у цій ситуації виглядаєте як лобіст автомагнатів, які не хочуть утрачати прибутки. Ви можете пояснити, кому саме від цього буде погано?

Це така «перемога», яка насправді виявиться «зрадою». Поясню чому. В Україні за останні сім років було продано 4 мільйони нових легкових автомобілів. Це автомобілі, що купили українські громадяни та юридичні особи, які заплатили за них усі податки. Скажу навіть, що ледь не половина цих авто були зібрані в Україні. Усі сім років українські автовласники, хто більше, хто менше, їздили по нашій країні, купували тут бензин, сплачували дорожній збір, автострахування, ремонтувались, купували запчастини… Тобто опосередковано брали участь у створенні внутрішнього валового продукту. Усі ці автомобілі мають якусь залишкову вартість, яка склалася на ринку. Кожна сім’я, яка має авто, знає, що воно коштує, грубо кажучи, 10 чи 15 тисяч доларів. Для статистики скажу вам, що обсяг внутрішніх перепродажів в Україні минулого року склав 450 тисяч угод, а продаж нових автомобілів становив 52 тисячі машин.

Що відбудеться після вступу в дію нового закону? От є, наприклад п’ятирічна «Шкода», якою володіє українець, і такою ж п’ятирічною «Шкодою» володіє поляк. Поляк усі ці п’ять років їздив на своїй «Шкоді» в Польщі, купував там запчастини, платив податки, збори і так далі і тепер зможе продати її в Україну. Причому, якщо він продасть її в Польщі, то не отримає відшкодування ПДВ від держави, відповідно в Україну продасть дешевше. І ця машина зайде до нас без жодних акцизів, обмежувальних заходів і буде одразу конкурувати з такою самою машиною, яка експлуатувалась в Україні. Це призведе до того, що ціни на українському вторинному ринку дійсно знизяться, але за рахунок того, що збідніє на 30–40% достатньо велика кількість наших громадян.

Тепер про те, кому це вигідно і хто це лобіює. Коли якийсь закон лобіюють представники галузі, великі комбінати, які створюють валовий внутрішній продукт і робочі місця, – це нормально і так відбувається в усьому світі. Але інша справа, коли цим займаються «бариги» з чотирьох-п’яти автобазарів, які вирішили той самий ринок із 450 тисяч внутрішніх перепродажів роздерибанити. І зайнятись перепродажем, не будуючи автосалони та не створюючи робочі місця.

Закон про зниження акцизу просували депутати з регіонів, де найбільше займаються автоконтрабандою

А що цим автобазарам заважало торгувати вживаними автомобілями до ухвалення цього закону?

Є певні групи осіб, які вже закупили велику кількість уживаних машин за кордоном та оформили на свої офшорні компанії. Скажу вам «по секрету», що за минулий рік найбільший імпорт уживаних авто здійснювався з Британських Віргінських островів та Панами. При цьому середня вартість увезеного автомобіля занижується в три рази, бо в нас немає індикативних цін. Тобто, ПДВ платиться буквально з 2–3 тисяч доларів. Є група людей, у яких немає бренду і які кожен раз перереєстровують свої компанії. Ми проаналізували, що імпортерами цих машин стають різні «смітники». Ці люди сконцентровані у Волинській, Рівненській, Львівській та Івано-Франківській областях, тепер, коли до них приєднався один із лобістів Горват (нардеп від БПП, - «Главком»), мабуть, буде ще й на Закарпатській. Вони ж свого часу без сплати акцизу намагались завозити розібрані мікроавтобуси під виглядом вантажних автомобілів. Законопроект про зниження акцизів лобіювали кілька депутатів, які, напевно, «в долі» з цими горе-бізнесменами – Горват, Соловей, Продан, Дубневич (усі – депутати від БПП – «Главком»). А ще є прекрасний депутат Парасюк, який розбирається в усьому: від підсрачників прокурорам до автобізнесу. На його думку, я взагалі партнер Васадзе в бізнесі, хоча із Васадзе ми завжди були опонентами. По суті, це контрабандисти. Не подумайте, що я проти Західної України, але так вже вийшло, що всі вони звідти родом.

Є ще один важливий момент. Я розумію, що в цій країні абсолютно плювати на внутрішні інвестиції, створення робочих місць, але легальним автобізнесом (сертифіковані дилерські станції, логістичні центри, автовози і т.ін.) в економіку було інвестовано близько $2,5 мільярда. Сумарна кількість людей, які працюють у цій галузі, сягає 150 тисяч. Я вже не кажу про автопром, банки, які продають автомобілі, страхові компанії. У Польщі, коли при всіх дотаціях відкрили ринок, продаж нових авто впав на 50%, у нас же за оцінками він впаде приблизно на 70%. Тобто цих людей буде звільнено – гарантую, що 100 тисяч людей втратять роботу. Уже сьогодні всі імпортери коректують свої закупки на цей рік, а багато хто планує піти з країни наступного року й закрити свої представництва.

Але голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко заявив, що машини під «Євро-5», які потрапляють під зниження акцизу, і так досить дорогі й завозити їх буде невигідно.

Так, вони достатньо дорогі, але треба враховувати, що в ЄС вже діє стандарт «Євро-6», який із майбутнього року буде діяти і в Україні. У Європі власників авто, які не відповідають певним екологічним стандартам, обкладають додатковими зборами, і тримати таке авто стає невигідно.

Проте в законопроекті прописаний пункт, що передбачає щорічне ввезення лише одного авто на людину. Як у такому випадку поставити цей бізнес на конвеєр?

Це не завжди базари, я ж образно сказав. От є автомобільні дилери зі своїм брендом, і є розуміння, хто це такі. А група осіб, яка через панамські та британські офшори завозить машини за заниженими цінами, поки не ідентифікована. Саме тому вищезгадані депутати криком кричали, коли я пропонував відповідно до Бюджетного кодексу ввести цей закон в дію з 1 січня 2017-го року. А кричали тому, що машини вже куплені і стоять на кордоні, щоб завезти їх прямо завтра.

Якщо, як ви кажете, вони і так завозять машини за заниженими цінами, то чи такі великі прибутки отримають зі зниженням акцизу?

Коли вони занижують вартість, то платять ПДВ в три копійки. А акциз у нас не адвалорний, а специфічний – тобто прив’язаний не до митної вартості, а до об’єму двигуна й віку, і його не вкрадеш як ПДВ. Раніше крали акциз на мікроавтобусах, а зараз не вийшло. Ми ж під час обговорення цього закону намагались вставити в нього певні речі – якщо українець вирішив особисто поїхати за кордон купити собі машину, хай їде й купляє. Так з’явилась норма про те, що одна машина на рік на людину та рік її не можна продавати без сплати акцизу.

Але поясню вам, як буде виглядати цей бізнес насправді. «Бомжів» та бідних людей у нас багато – за 50 доларів або за пляшку горілки в них будуть брати паспорти, виписувати сто довіреностей на одну людину, бо в Польщі та Німеччині дозволений продаж за довіреністю. Причому це будуть генеральні довіреності на купівлю, перегін, митне оформлення та продаж. Потім ці машини будуть миттєво перепродаватись на іншу фізособу, а “бомжам” та незаможним людям будуть приходити «листи щастя» з проханням заплатити акциз. Причому довіреність може бути зроблена не на громадянина України, щоб його не могли взяти наші прокуратура й податкова міліція, а, наприклад, на громадянина Польщі чи громадянина України з реєстрацією у Донецьку. Тобто, «бомжі» будуть наші, а довіреність на покупку і перегін будуть давати на іноземця – той буде нібито на їхню користь купувати авто, розмитнювати, завозити й після цього бігти з країни. “Бомжів” після цього будуть просити заплатити акциз, а коли подивляться, на кого виписані довіреності, виявиться, що це не громадянин України і навіть допитати його фактично неможливо. У 90-ті роки, коли була різна вартість митного оформлення для юросіб та фізосіб, мешканці закарпатських сіл ввозили по п’ятдесят машин з-за кордону, причому ні сном ні духом про це не знаючи.

«Представники автоконцернів – експати сплять і бачать, як втекти з України»

Є така думка, що ті, хто звик купувати авто в «білих» салонах, так і будуть це робити, а нові правила допоможуть тим, хто в принципі не міг дозволити купити машину.

Це буде правильним твердженням для людей, які купують автомобілі дорожче $20 тисяч.

Але якби авто в Україні були дешевшими, мабуть, і відкриття ринку для вживаних іномарок не спричинило такого ажіотажу. От ви можете пояснити, чому нова автівка в Україні коштує на кілька тисяч доларів більше, ніж така сама модель у Росії? Вважаєте нинішній рівень цін нормальним?

Ціни не завищені. Україну страшно люблять Євросоюз, Америка й усі інші, але чомусь не люблять виробники автомобілів. Тому що український ринок нових автомобілів складає 50 тисяч на рік, а російський – два мільйони машин. Також у Росії було створено такі законодавчі умови, що практично вісімнадцять великих автоконцернів побудували там свої заводи. Тому не бажаючи втратити такий великий ринок, вони зафіксували вартість автомобілів у рублях, свідомо йдучи на збитки. Росіяни, на відміну від українців, дуже давно живуть у рублях, а в нас завжди був доларовий менталітет. Так, російський імпортер концерну «Ніссан» за підсумками року зазнав збитків порядку $300 мільйонів, оскільки вони продавали свої авто, тільки щоб втримати частку ринку. І в Америці «Мерседес» коштує дешевше, ніж у Німеччині, бо американці не сприймають «Мерседес» Е-класу дорожче $30 тисяч доларів.

На Україну ж автовиробникам плювати і вони ставлять просто звичайні ціни. Їм байдуже, яка тут буде частка ринку. Я вам більше скажу: зазвичай представники автоконцернів – це експати, які сплять і бачать, як втекти з України куди-небудь в представництво в Парижі чи Лондоні. Зараз автоімпортери мовчать, тому що в них в житті повний порядок – їм не доведеться своїм головним компаніям писати пояснення, чому знижується продаж. Вони тепер будуть кивати на прийнятий закон. А якщо порівнювати з європейськими країнами, то в нас однакові ціни на авто, крім 10% мита, причому воно буде поступово знижуватись за домовленістю з ВТО. В Ізраїлі взагалі мито на нові автомобілі складає десь 150 % і не дзижчать. Так в Ізраїлі нема свого автопрому взагалі, а в нас який-ніякий є.

Ви вважаєте, що вартість нашої нової «Славути» в $10 тисяч адекватна ринку?

Вартість цієї моделі адекватна її собівартості – аналогічний автомобіль у Європі коштує приблизно стільки ж.

Наскільки будуть поширеними махінації, за якими нові авто видаватимуться за старі?

Це буде робитись у тому числі для того, щоб украсти ПДВ. На нові автомобілі у митниці є база із зазначеною вартістю імпортерів і нижче цієї вартості автомобіль ввезти буде неможливо. А на вживані машини такого нема. Як правило, ця схема буде поширюватися на дорогі іномарки – «бентлі», «ролс-ройси», «БМВ», «лексуси». Бо адвалорна вартість НДС на ці авто дуже висока, тобто якщо машина коштує 200 тисяч доларів, то 40 тисяч ще доведеться заплатити у вигляді НДС. А якщо машина ввозиться як уживана, то такий великий НДС платити буде не треба – просто робиться довідка з «липових» органів сертифікації (у тому ж «Рівнестандарті» чи «Житомирстандарті», який дає липові довідки про відповідність автомобілів стандарту «Євро-5»). Але тут уже включаться дещо інші шахраї, які продають «люксові» автомобілі.

На імпорті російських автомарок ухвалення цього закону опосередковано може позначитися?

На сьогодні російський автоімпорт обкладений всіма можливими митами. По суті, з кожного завезеного російського автомобіля до бюджету сплачується до 52% митної вартості, а з одного неросійського – 30 %.

Відомо, що автобізнес не чужий нашому президенту та людям із його оточення. Чому ж, на ваш погляд, БПП так дружно голосував за закон про зниження акцизу?

БПП взагалі був ініціатором цього законопроекту. Але, по-перше, фракція неоднорідна, по-друге, там є люди, які хочуть грошей по-швидкому заробити. І так збіглось, що це депутати від тих регіонів, які, в основному, і займаються автоконтрабандою.

Раніше ви заявляли, що вже давно вийшли з автобізнесу. Чому ви зараз лобіюєте його інтереси?

Я мав безпосередній стосунок до автобізнесу й добре в цій темі розбираюсь. Якщо я цим займався все життя, то й душа в мене за це болить. У мене залишилась маса знайомих у цьому бізнесі, і я все одно - у цій автомобільній тусовці. У парламенті я 14 років, і за цей час були різні уряди, але завжди подібним популістським проектам заважав Кабінет міністрів, незалежно від того, хто був прем’єром. Цьому ж Кабміну плювати. Я Данилюку (Олександр Данилюк – міністр фінансів – «Главком») десять разів телефонував, щоб пояснити про втрати бюджету, але він, я так розумію, зайнятий власним бізнесом і так і не спромігся мене прийняти. А його попередниця Яресько навіть не надіслала свого представника, коли цей закон розглядали в першому читанні.

Яку суму може недоотримати бюджет? У вас є розрахунки?

Так, ці цифри розрахувало міністерство фінансів. Кількість машин, які завозяться легально з великою митною вартістю, зменшиться приблизно на дві третини, і загальні втрати бюджету по балансу складуть до мільярда гривень на рік. Я вже не кажу про непрямі втрати. Крім того, є лист від МВФ, який прямо радить підняти акциз на вживані машини, але цьому Кабміну плювати на все. І якщо завтра в Раді виникне ініціатива звільнити Данилюка, я категорично це підтримаю.

Джерело