Гарбуз вагою 130 кілограмів виростив оратівський господар

Гарбуз вагою 130 кілограмів виростив оратівський господар

Валерій Мельник із Чернявки Оратівського району - досвідчений господар. Один із найбільших плодів великоплідних гарбузів, які доводилось виростити, мав вагу 130(!) кілограмів.

- Насіння гарбузів Титан ми придбали три роки тому на виставці в Києві, - розповідає Валерій. - Увагу привернув яскравий плакат, на якому красувалися гарбузи надзвичайно великих розмірів. Найбільший важив до 150 кг! Ми купили два пакети насіння російського виробництва. Хотілося спробувати виростити гігантський гарбуз. І в перший рік на трьох кущах, згідно з інструкцією, ми залишили по одній найбільшій зав’язі.

Тоді у лунку внесли відро перегною й глибоко перекопали. Посіяли насіння у третій декаді квітня. За сезон двічі підживили розбавленим коров’яком та комплексним міндобривом. Протягом літа систематично підтримували вологість. Звичайно, обіцяних у рекламі 500 кг не виросло. За допомогою довгої дошки, колоди та противаг ми приблизно визначили масу гарбузів. Перший був так собі, близько 70 кг; другий — трохи більший. А ось третій добре вдався — він важив від 120 до 130 кг. Ми ледве зрушили його з місця, підкотили у подвір’я і зважили. Сусіди та друзі були в захопленні, побачивши цих велетнів. На жаль, ми тоді їх не сфотографували. Проте нещодавно мені написав листа один городник із Львівщини, якому я надіслав насіння. Він виростив гарбуз масою понад 100 кг і має фотографію.

Джерело