До літа 2024 року, ЄС підготує 60 000 українських солдатів й передасть Україні 500 тисяч артилерійських боєприпасів

До літа 2024 року, ЄС підготує 60 000 українських солдатів й передасть Україні 500 тисяч артилерійських боєприпасів

Європейський Союз, у співпраці з окремими країнами-членами блоку, надав Україні військового обладнання на 31 мільярд євро від початку повномасштабної війни Росії проти України, і наразі триває низка ініціатив для подальшого забезпечення України зброєю.

Європа перебуває у небезпеці. Багато вже було зроблено для посилення європейської оборони, однак потрібно набагато більше. І швидко
Жозеп Боррель

Але цього недостатньо, і ЄС повинен збільшити як “виробничі потужності, так і фінансові ресурси”, спрямовані на підтримку України, пише у своїй статті-огляді, опублікованій на сайті Дипломатичної служби ЄС, верховний представник блоку із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

На думку Борреля, наразі “Європа перебуває у небезпеці. Багато вже було зроблено для посилення європейської оборони, однак потрібно набагато більше. І швидко”. А саме, необхідно помістити оборону в центр політики ЄС, що стане свого роду “моментом Демосфена” на європейському континенті.

“Зараз ми, ймовірно, вступаємо в момент Демосфена, якщо говорити про те, як великий грецький політик мобілізував своїх афінських співгромадян проти македонського імперіалізму 2400 років тому: ми нарешті починаємо усвідомлювати численні виклики безпеці в нашому небезпечному середовищі”, - зазначає очільник європейської дипломатії.

Це є необхідною відповіддю у світі, який змінює політика сили, зокрема, серед іншого, загарбницька війна Росії проти України. Боррель перераховує декілька ключових інструментів, які допомагатимуть ЄС досягти вказаної оборонної мети, й зокрема підтримати Україну.

Серед них Європейський фонд миру (ЄФМ), який є міжурядовим та позабюджетним фондом ЄС, який наразі становить 17 мільярдів євро. Створений у 2021 році, цей фонд “основою... військової підтримки України”, й надав 6,1 мільярда євро для стимуляції підтримки України державами-членами ЄС.

Відтак, на додаток до зазначеного вище, до літа 2024 року, ЄС спільно підготує 60 000 українських солдатів й передасть Україні 500 тисяч артилерійських боєприпасів, а до кінця року - понад 1 мільйон. Що більше, європейська оборонна промисловість надає Україні 400 тисяч боєприпасів за комерційними контрактами, а чеська ініціатива із постачання Україні додаткових снарядів з-за меж ЄС доповнює ці кроки.

У своїй нещодавній статті, написаній разом з єврокомісаром Тьєрі Бретоном, Боррель зауважив, що ЄС наразі досяг спроможності виробляти понад мільйон артилерійських боєприпасів на рік, й досягне виробничої потужності у 2 мільйони снарядів у 2025 році.

Ми вже почали скасовувати політику “дивідендів миру” – підхід до скорочення витрат на оборону та пов’язане з цим промислове виробництво – яка довго переважала після закінчення холодної війни
Жозеп Боррель

Боррель також нагадує, що 18 березня в рамках ЄФМ було окремо створено Фонд допомоги Україні розміром 5 мільярдів євро з метою подальшої військової підтримки України. Тим часом 20 березня Боррель запропонував перенаправити 90% надзвичайних надходжень від заморожених російських активів до ЄФМ для подальшого використання у фінансуванні військової підтримки України.

Окремо Боррель згадав про найпершу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію, представлену на початку березня, а також вказав на необхідність інтеграції оборонної промисловості України в Європі, адже, за його словами, від початку повномасштабної війни Росії проти України, 78% обладнання, закупленого арміями ЄС, надійшло з-за меж ЄС.

“Нам потрібно стимулювати набагато більше спільних закупівель, краще забезпечити безпеку постачання, закріпити українську оборонну промисловість у Європі та організувати масштабне промислове нарощування”, - зазначив Боррель.

У згаданій попередній статті, Боррель зауважив, що ЄС вже відходить від колишньої політики деіндустріалізації.

“Ми вже почали скасовувати політику “дивідендів миру” – підхід до скорочення витрат на оборону та пов’язане з цим промислове виробництво – яка довго переважала після закінчення холодної війни”, - написав тоді Боррель.

Наразі ж, каже дипломат у сьогоднішньому дописі, держави-члени ЄС уже збільшили оборонний бюджет на 40% за останні 10 років, й на 50 мільярдів євро між 2022 і 2023 роками. У 2023 році він становив 290 мільярдів євро, або 1,7% від ВВП Євросоюзу, що є нижче мінімального рівня витрат на оборону у 2%, встановленого НАТО для своїх країн членів.

Україні ж на 2024 рік передбачено 21 мільярд євро військової підтримки, зазначив Боррель у попередній статті.