Гонтарєва розповіла про реформи і напророчила економічне диво

Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва прогнозує збільшення золотовалютних резервів до 18,3 млрд доларів вже на кінець 2015 року.

Про це повідомляє depo.ua.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва та віце-президент Європейської Комісії, єврокомісар з питань євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс обговорили перспективи отримання нашою країною фінансової підтримки від іноземних донорів під час зустрічі, що відбулася 28 квітня 2015 року.

Валерія Гонтарєва проінформувала представника Європейської Комісії про економічну ситуацію в Україні, грошово-кредитну політику регулятора й обсяг міжнародних резервів, а також стан справ у вітчизняному банківському секторі. Вона зауважила, що Національний банк з оптимізмом дивиться в майбутнє та очікує на початок відновлення економічного зростання вже в другому півріччі 2015 року.

"Суттєва допомога МВФ у рамках Програми кредитування за інструментом розширеного фінансування дала змогу розпочати впровадження структурних реформ у нашій країні. Національний банк намагається бути лідером у цьому процесі та активно реформує як фінансовий сектор, так і власну структуру й управлінські процеси. Ми відповідально ставимося до своїх зобов'язань та виконуємо усі вимоги, передбачені програмою", - підкреслила Валерія Гонтарєва.

За її словами, зважаючи на стабілізацію грошово-кредитного ринку, Національний банк матиме змогу поповнювати свої золотовалютні резерви, які до кінця 2015 року мають становити 18,3 млрд. дол. США, а впродовж наступних чотирьох років - зрости до 38,4 млрд. дол. США (на кінець 2019 року).

Також Гонтарєва детально розповіла про майбутні етапи трансформації банківської системи України та перебіг її першого етапу, що завершиться до кінця червня цього року.

Як наголосив Валдіс Домбровскіс, європейська спільнота готова надавати Україні всебічну підтримку на шляху оздоровлення економіки та реформування процесів у сферах державних фінансів і боротьби проти корупції, торгівлі та оподаткування, енергетики та фінансового сектору.

Він нагадав, що для стабілізації ситуації в Україні Європейським Союзом прийнято рішення про надання нашій країні пакета макрофінансової допомоги, зокрема затверджено три програми підтримки України в рамках макрофінансової допомоги на загальну суму 3,41 млрд. євро, фінансування за першою і другою програмами якої Україна уже отримала.