Громади отримають 1,4 мільярда гривень

Громади отримають 1,4 мільярда гривень

2016 року об'єднані територіальні громади (об'єднання жителів сіл, селищ та міст, що мають єдиний адміністративний центр. — "ГПУ") ­отримають 1,4 млрд грн субвенції. Ці кошти передбачать у держбюджеті на наступний рік.

— Держава має зафіксувати, що об'єднання громад, децентралізація — це її пріоритет, — заявив Геннадій Зубко, 48 років, віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. — У нас немає 15 років, як у Польщі, тому багато процесів запускаємо "з коліс". Але нинішня динаміка підказує, що ми проведемо реформу швидше та ефективніше, ніж це було в наших сусідів. Є три законодавчі пакети. Перший, базовий, передбачає чотири законопроекти, на які спиратиметься нова Конституція. Другий — адаптація законів, що стосуються бюджету, податків, системи проведення виборів тощо. Третій пакет — внесення змін до галузевого законодавства. Змін потребуватимуть 22 галузі державного управління. Остаточно перехід до децентралізації має бути реалізований навесні 2018-го. Це можливо тільки після ухвалення змін до Конституції.

— Йдеться про пряму державну субвенцію до бюджетів об'єднаних територіальних громад на розвиток ­інфраструктури: оптимізацію освітніх закладів, відновлення чи будівництво адміністративних будівель тощо, — каже Іван Лукеря, 25 років, експерт Реанімаційного пакета реформ. — Така технічна підтримка громад необхідна, бо вони отримують повноваження, на реалізацію яких у них немає інфраструктури.

Зараз гроші надходять в міста обласного значення та райони. З району фінансуються села, селища, міста районного значення. А має бути надходження коштів напряму до села, селища, міста.

25 жовтня на вибори підуть 159 об'єднаних територіальних громад.