Грузія вшановує пам’ять жертв розгону мирної демонстрації у 1989-му

Грузія вшановує пам’ять жертв розгону мирної демонстрації у 1989-му

У Грузії вшановують пам'ять жертв, які загинули під час розгону радянською армією мирної демонстрації у центрі Тбілісі 9 квітня 1989. До місця трагедії, де загинула 21 людина, прийшли політики, представники влади, та звичайні громадяни, - повідомляє radiosvoboda.org.

«Це трагічний день, але водночас і символ боротьби за незалежність і свободу нашої держави», – сказав прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

Трагедію у столиці Грузії центральні газети і телебачення тоді намагалися видати за відновлення конституційного порядку силами МВС. А мітингувальників – за купку агресивної молоді, яка бешкетувала під впливом спиртного і наркотиків.

Але відеозапис про звірства військових тієї ночі у центрі Тбілісі облетів весь світ. Офіційна версія подій, озвучена генералом Родіоновим, який віддавав тоді накази, викликала ще більше роздратування у Грузії. Стало зрозуміло, що колишня радянська республіка стає непідконтрольною Москві. Через 2 роки, цього ж дня 9 квітня 1991, Грузія заявить про свою незалежність.