Ходорковський пояснив, чому Путін розпочав війну в Україні

Екс-власник ЮКОСа і засновник громадського опозиційного руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський вважає, що Путін пішов шляхом розв'язування воєн, у тому числі проти України, щоб виправдати свою провальну економічну політику

Про це він заявив у понеділок, виступаючи в Стенфордському університеті (США), передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"У чому причина війни? Путін зрозумів, що створений ним державний капіталізм більше не здатний забезпечувати зростання. Держави подібного типу створювалися тільки для воєн. Щоб виправдати існування нинішньої системи влади, він був змушений цю війну почати", – зазначив Ходорковський.

Крім того, за словами опозиціонера, коли внутрішній ворог Кремля – незалежний бізнес – був знищений, для мобілізації мас навколо клептократії чинного режиму "знадобився ворог зовнішній".

При цьому Ходорковський підкреслив, що Росія "платить за втрату свободи всередині своєї країни, за руйнацію демократичних інституцій життями солдатів і добровольців, які зараз гинуть в Україні".