"Анатомія брехні" - Віталій Сич

"Анатомія брехні" - Віталій Сич

В історії з терактом в Крокус Сіті в Москві цікаво те, як росіяни намагалися, і можливо, ще будуть намагатися привʼязати загибель більше 110 людей до України. Попри відсутність будь-яких доказів про причетність українців і навіть численні повідомлення про причетність ІДІЛу.

Коли ще не було зрозуміло, хто стоїть за цим терактом, першим українців звинуватив "правсославний олігарх" Костянтин Малофєєв.

"Давайте дамо мирному населенню України 48 годин, щоб покинути міста, і потім нарешті закінчимо цю війну переможним розгромом супротивника. З застосування усіх сил і засобів".

Потім експрезидент Росії і нині заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв закликав "стратити терористів і репресувати їх сімʼї". Якщо буде встановлено, що це терористи київського режиму, продовжив він, всі вони мають бути знищені, включно з офіційними особами держави, яка це зробила.

Паралельно російські телеграм-канали почали поширювати інформацію, що на парковці біля Крокус Сіті виявили мікроавтобус з укаїнськими номерними знаками "старого зразка". Згодом зʼявилася інформація, що номери виявилися білоруськими, але на це вже мало хто звернув увагу.

Член Ради Федерацій, вищої палати парламенту Росії, Віктор Болдирєв пізно увечері прямо заявив, що теракт в Крокус Сіті - диверсія з боку України. Доказів не додав.

І в цьому місці відповідальність за теракт на себе взяв ІДІЛ. Про це повідомило міжнародна агенція новин Reuters.

Офіційний представник США заявив, що у Вашингтона є розвіддані, які підтверджують заяву ІДІЛу і нема жодних підстав ставити цю заяву під сумнів. І додав, що саме про це влада США попереджала Кремль ще 7 березня. Упс.

Він також навів багато деталей щодо угрупування і їх планів, які зробили його заяву ще більш достовірною.

У цьому місці Путін скасував своє звернення до росіян з приводу теракту. Що він хотів в ньому повідомити, невідомо. Інформацію про підготовку його зверення навзали "технічною помилкою".

І тут російський телеграм-канал Baza вперше оприлюднив інформацію, що терористи насправді - чотири громадянина Таджикістану, додавши їхні фото, прізвища і місця реєстрації в Росії. Канал також зазначив, що орієнтування на них отримали усі відділи поліції. Якщо усі поліцейські в Росії отримали орієнтування на громадян Таджикістану, то ліпити до теракту українців вже, здавалося б, немало сенсу.

Усі британські і американські медіа вже з деталями розповідали про причетність до теракту ІДІЛу і версія про можливу причетність України вже навіть і не згадувалася.

Тим не менш, російська газета Комерсант, посилаючись на свої неназвані джерела, вийшла зі статтею, де стверджувала, що теракт здійснило "про-українське угрупування Російський добровольчий корпус". За даними джерел Коменсанту, нападники в Крокус Сіті були словʼянами з - увага! - "можливо, накладними бородами та вусами".

Очевидно, що російський істеблішмент неохоче прощався з версію про причетність України.

Вже зранку депутат Держдуми Александр Хінштейн повідомив, що двоє з нападників, громадяни Таджикістану, були затримані в Брянській області і оприлюднив мапу з місцем затримання зі стрілочкою до українсього кордону і надписом жирним шрифтом, що До українсього кордону менше 100 км. Хоча на цій самій мапі видно, що до білоруського кордону, наприклад, ще менша відстань.

Зараз ФСБ повідомило, що усі четверо підозрюваних затримані в Брянській області. Очевидно, що всі вони - громадяни Таджикістану і дуже схоже на те, що члени ІДІЛу. Як власне сам ІДІЛ і заявив, і як з деталями це підтвердили американці.

Тепер очевидно, що усі вчорашні публічні звинувачення України в причетності до теракту в Москві публічними особами РФ - гучна помилка і бездарність, чи - використовуючи внутрішню лексику самих редакторів Комерсанту - великий "просос". Власне тому, такі звинувачення вже зупинились.

Але ФСБ залишає собі і Путіну поле для маневру і прикрутки України до цієї історії і в цій же заяві додає, що затримані прямували до України, де мали "певні контакти".

Зверніть увагу, після такого великого теракту ми досі не побачили заяви Путіна. Чи навіть Пєскова. Чи взагалі когось з високих офіційних осіб.  

Зрозуміло, що визнати тотальну некомпетентність російських спецслужб, які не змогли запобігти величезному теракту ІДІЛу в столиці, і дали усім терористам втекти - важко і неприємно. Ще й після попередження американцями. Та й в принципі після полювання на бабусь з анти-воєнними постами в фейсбуці сил на ІДІЛ вже на залишається.

До того ж, сам Путін пошив себе в дурні кілька днів тому, коли публічно заявив, що попередження американців про теракт - провокація.

Вчорашня версія з причетністю українців мала стати виправданням будь-який репресій в Росії і будь-яких ударів по Україні в очах світу. І була покликана підірвати міжнародну підтримку України.

Тепер світ вже в це не повірить. Тому відверто брехати про організацію і здійснення теракту Україною в Москві немає сенсу.

Але думаю в Кремлі зараз ретельно підбирають належне місце для України в офісійній російській версії. І вже більше 17 годин підібрати не можуть.