ID-картка замість паспорта: що про українців знатиме держава?

ID-картка замість паспорта: що про українців знатиме держава?

Пластикове посвідчення особи з біометричними даними замість внутрішнього паспорта громадяни України з чотирнадцяти років почнуть отримувати вже наступного січня. Про це повідомили у Державній міграційній службі. Це – крок назустріч лібералізації візового режиму з ЄС, говорять в уряді. Водночас, на думку деяких експертів та представників громадських організацій, нововведення може виявитись даремним або навіть небезпечним для українців.

Україні потрібно чотири-п’ять років для того, аби зробити реєстр власників внутрішніх паспортів повністю електронним – паперові архіви Державної міграційної служби будуть знищені. Про це на засіданні уряду повідомив виконувач обов’язків голови ДМС Максим Соколюк, презентуючи нову систему ідентифікації громадян. За його словами, паперові внутрішні паспорти замінять пластиковими ID-картками з біометричними даними.

«Ми не міняємо лише паперовий паспорт на пластик. Пластик сам по собі не є «живий», він працює, коли є електронні сервіси. Тому на паспорті передбачений чіп, передбачений електронний цифровий підпис – це законопроект, який зараз знаходиться у Верховній Раді на розгляді у комітеті», – зазначив Соколюк.

На думку очільника ДМС, змінювати паспорт на картку українці будуть заради спрощення доступу до адміністративних послуг, і певний час обидва варіанти посвідчення особи будуть існувати паралельно. Спочатку йшлося про те, аби видавати посвідчення особи від її народження, але пізніше вирішили, що ID-картку отримуватимуть українці з чотирнадцяти років, розповів Максим Соколюк.

Для видачі нових ідентифікаційних документів використовуватиметься система, яка нині обслуговує створення закордонних паспортів, сказав він. Планується видавати їх у Центрах надання адміністративних послуг, однак перший рік картки можна буде отримати і в органах ДМС, які нині видають паспорти.

«Голови державних адміністрацій вже виділяють кошти на побудову системи зв’язку, ми вже готуємо специфікацію обладнання та найближчим часом їм надаємо. Думаю, з першого січня деяка кількість ЦНАПів (Центрів надання адміністративних послуг – ред.) запрацює за новою системою», – зауважив Максим Соколюк.

Біометрична ID-картка не спростить життя українцям – Рачинський

Цифровий підпис – технологія дуже вузького спрямування, якою переважна більшість українців не користується, вважає аналітик Сергій Рачинський. Тому, на його думку, нововведення життя співгромадянам не спростить, а тільки ускладнить.

«В Англії, щоб, наприклад, відкрити рахунок у банку не потрібен фактично ніякий документ про посвідчення особи. Головним документом, що підтверджує вашу особу, є ваші рахунки з того місця, де ви живете – за воду, за тепло, за електрику. Таким чином ви підтверджуєте банку, по-перше, що ви – це ви, по-друге, що ви здатні платити. Якби я запропонував англійському банку замість цього всього свій цифровий підпис, вони би просто подивились на мене квадратними очима і сказали: а навіщо нам це потрібно?», – каже аналітик.

За словами Рачинського, біометрична ID-картка спричинить хіба створення додаткової служби, на яку виділятимуться кошти платників податків, та появу тіньового ринку підробок.

Водночас, ID-картки з електронним підписом діють в Естонії і Грузії.

У 2012 році Верховна Рада ухвалила закон про єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає зберігання, зокрема, цифрових зразка підпису та образу обличчя особи, інформації про членів її родини та видачу приватизаційних паперів.

Після протестів правозахисників влада пішла на поступки, зокрема, як зазначив Радіо Свобода експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, відбитки пальців людини можуть зберігатися в реєстрі тільки на той період, поки виготовлятиметься її біометричний паспорт.