"Війна триває, ми стали сильнішими, а не слабшими" - Кирило Данильченко

"Війна триває, ми стали сильнішими, а не слабшими" - Кирило Данильченко

Рік тому першу батарею Patriot ми тільки вивчали — 17-29 квітня 2023 року Сили оборони отримали першу техніку від США та Німеччини.

Зараз у нас таких батарей три та франко-італійський SAMP/T — по суті, батальйон у складі чотирьох батарей ПРО та ППО.

Плюс ще дві німецькі та дві нідерландські пускові установки розсипом — маневрувати силами та засобами.

Німецькі те що треба — мобільніші, з новою прошивкою і нещодавно модернізовані.

Минулого року ми вже були без світла, подекуди без тепла. Велика різниця з цією зимою, повірте.

Особливо для виробництва пайків, інфузій, ліків, боєприпасів, бронемашин, лікування поранених — кіловат від промислового генератора та від мережі дещо різні за ціною кіловати.

Плюс не потрібно відтягувати з ВПК гроші на створення автономії, закупівлі генераторів та інше.

Наростає виробництво, попри відновлення ударів РФ та спам камікадзе. Декілька сотень “Новаторів” і “Козаків 2М”, кілька тисяч MRAP від союзників — тисяча від канадців, понад тисячу різних від США.

Шість САУ “Богдана” на місяць, з планами робити більше — йшлося про 10 кабін.

Але нам, звичайно, треба багато всього — 10 нових бригад і 30+ організмів ТРО — це далеко за тисячу гармат, величезна кількість мінометів, на п'ять батальйонів у кожній — пристойна кількість комплектів MRAP чи бодай бортових вантажівок, возити моторизовані частини.

Ми чекаємо на літаки F-16 — вони сильно вплинуть на багато речей. Всі історії, що це blok 20, а потрібний Viper за 70 млн. доларів штука, натикаються на одну просту річ: саме такими літаками оперує Румунія, подібного рівня машини у Єгипту, Пакистану, Йорданії і донедавна ними оперували Данія, Норвегія та Нідерланди.

У літаків нашоломні приціли, інтеграція ракет на 180 км, протикорабельних “Гарпунів”, засобів доставки проти РЛС та оновлений радар на 150 км.

Так, це не найновіша машина, але відганяти від лінії метальників коригованих бомб, виконувати місії на користь флоту, перехоплювати ракети в мертвих зонах, надавати підтримку з контейнерами РЕБ та спеціальними розвідувальними, полювати на баражуючі боєприпаси — це їх профіль.

Супротивник створив загрозу Авдіївці, його штурмові групи добігають до Коксохіму.

Захопив руїни Мар'їнки — залишилися пустирі в адміністративних межах руїн селища, його перетерли на щебінь, там цілком картини Пашендейля

Ми в результаті контрнаступу відкинули за канал ворога на південь від Бахмута, зрізали виступ біля Времівки, покращили позиції і вбили клин під Роботино.

Ну і утримуємо стабільний периметр на Лівому березі, плацдарм, який сковує значні сили супротивника на півдні.

Важка війна, найважча в Європі з часів стратегічних бомбардувань по центрах міст, мільйонів убитих та жінок, на яких орали поля замість тракторів і коней.

Але ми стали сильнішими, а не слабшими.

Те, що нам не вдалося вийти одним ривком до Криму, не означає, що ми програємо цю війну. Позиційні бої на сході точаться два роки.

Ціну Бахмута і щебеню Мар'їнки ми бачили — бунт Пригожина та десятки тисяч загиблих на меморіалах, зупинка мобілізації і спроби залити все грошима, мільйон втікачів за кордон.

Українське ППО посилилось, з'явилася протиракетна оборона від балістики, авіація підійде в найближчі тижні, промисловість працює, фронт стабільний, флот ворога вибили з Криму, він ховається по базах у РФ.

Весною запрацює коаліція кораблів та артилерійська для допомоги України.

Ми не одні і кожен день супротивник зазнає важких втрат.

Війна триває.