К 90-летию украинской анимации. Выбери лучший

К 90-летию украинской анимации. Выбери лучший

В Facebook стартовал флешмоб, посвященный 90-летию отечественной анимации. В частности, акция приурочена к юбилею одного из первых украинских мультфильмов "Казка про солом’яного бичка", который создал художник, основоположник украинской анимации Вячеслав Левандовский.

«Казка про солом'яного бичка» — перший український анімаційний фільм. Він був створений 1927 року на Одеській фабриці ВУФКУ В'ячеславом Левандовським за мотивами однойменної казки. Стрічку було знято методом розшарнірених площинних маріонеток, тривалість становила 10 хвилин. Мультфільм не зберігся. Від нього лишилися лише деякі кадри, що були надруковані в газетах, журналах та книгах.

Олександр Шимон з Харкова так згадував про фільм:

«Нам довелося бачити кілька мультиплікаційних персонажів... Маленькі паперові фігурки тварин, що складаються з шарнірно з'єднаних частин, вони і тепер дивують своєю виразністю і філігранністю технічного виконання, чудово відтворюючи ілюзію руху».

Участникам флешмоба предлагают опубликовать эпизод из любимого украинского мультфильма с хештегами #УлюбленийМультик и #НашійАнімації90.