Кінофестиваль «Молодість» висловив підтримку Олегу Сенцову та вручив перші нагороди

Кінофестиваль «Молодість» висловив підтримку Олегу Сенцову та вручив перші нагороди

45-й міжнародний кінофестиваль «Молодість» розпочав свою роботу. Урочисте відкриття відбулося 24 жовтня у Національному театрі імені Івана Франка.

 Українські кінорежисери Мирослав Слабошпицький, Ахтем Сейтаблаєв вітали шанувальників кіно поряд із французькою кінопродюсером та главою міжнародного журі кінофестивалю Беатріс Далль, ісландським кінорежисером Грімуром Хаконарсоном.

 Відкриття фестивалю розпочалося із сеансу віджеїнга. Під хіти Мобі та інших зірок електронної музики присутні переглянули кінокадри фестивалю різних періодів. Надалі у програми були світлове шоу, номери «Театру тіней», джаз-степ танцкласу Володимира Шпудейка.

 Ведучими церемонії виступили авторка програми «Кіно з Яніною Соколовою» на 5-му каналі Яніна Соколова та екс-міністр культури Євген Нищук.

 Дерджавну нагороду будо вручено генеральному директору «Молодості» Андрію Халпахчі - від Франції. Звання Кавалера ордену мистецтв та літератури засновнику кінофестивалю за популяризацію французької культури пану Халпахчі вручила Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон. Свою промову пані Дюмон зачитала українською, а внесок «Молодості» у світову культуру порівнял а зі здобутками Каннського та Венеційського кінофестивалів.

Міністр культури В'ячеслав Кириленко скористався церемонією відкриття «Молодості» як нагодою вручити присуджену Державну премію імені Олександра Довженка за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва кінорежисеру Мирославу Слабошпицькому. Нагадаємо, Мирослава Слабошпицького цією премією візначено спільно з оператором стрічки «Плем'я» Валентином Васяновичем указом Президента у вересні 2015 року.

 У своєму слові Мирослав Слабошпицький закликав присутніх переглядати фільми Олександра Довженка і висловив захват творами класика українського кіно.

 «Скіфського оленя» за внесок у світове кіномистецтво присуджено кіномитцю Кірі Муратовій. Почесний Президент фестивалю Віктор Ющенко передав її нагороду Яніні Соколовій. У вітальні промові пан Ющенко відніс Кіру Муратову до покоління дисидентів.

 Промова ж Кіри Муратової транслювалася в аудіозверненні кінорежисера до Андрія Халпахчі та молодих авторів. Зокрема, лауреатка побажала кіномитцям не знімати фільмів, якщо вони можуть та знімати, якщо не знімати кінострічки неможливо.

 Ювілейну відзнаку «За внесок у розвиток вітчизняного кінематографу» отримала директорка кінотеатру «Київ» Вілія Бондаренко. Її присуджено за активну роботу цього культурного центру щодо проведення кінозаходів і фестивалів.

 Учасники урочистої церемонії, піднімаючись на сцену, висловлювали свою підтримку ув'язненому у Росії українському кінорежисеру Олегу Сенцову. Двічі зал піднімався, аби підтримати його оплесками.

 А протягом кінофестивалю, повідомляє прес-служба КМКФ «Молодість», демонструватимуться 38 роликів на підтримку режисера.

 Завершилася церемонія відкриття показом драми «45 років» британського кінорежисера Ендрю Хея. Тонкий фільм про кризу у стосунках літнього подружжя можна порівняти і з непростими обставинами, у яких щоразу проходить кінофестиваль «Молодість». За сюжетом стрічки, ведучий річниці весілля оголошує: «Це та ж пісня, що лунала 45 років тому!». Лише двом людям з-поміж присутніх розповідати про цю композицію необхідності не було. Музика раптом спонукає порівняти їхні почуття тоді і тепер, окреслює і фальш, і наївність, і відносність довічних клятв. Серед глядачів церемонії відкриття 45-го КМКФ «Молодість» поціновувачі кіно, які були свідками появи найпершого кінофестивалю, також становили значну меншість...

 До 1 листопада події кінофестивалю проходитимуть у кінотетрах «Київ», «Кінопанорама», «Кронверк», «Ліра» та «Сінема Сіті».

telekritika.ua