Кабмін заклав нові соцстандарти до 2019 року

Кабмін заклав нові соцстандарти до 2019 року

Цього тижня Міністерство фінансів оприлюднило базові соцстандарти до 2019 року. Відповідно до них, мінімальна зарплата зросте через три роки на 580 грн і становитиме 1960 грн. А прожитковий мінімум стане більшим на 420 грн і буде на рівні 2030 грн. При цьому показник інфляції гривні, за прогнозами відомства, не перевищить 8%.

Про це повідомляють "Спектр Новини" із посиланням на zik.

«Це правдивий проноз зростання соцвиплат. Такі темпи росту прописані у нашому законодавстві. Оприлюднені цифри Мінфіну говорять про те, що за останні два роки падіння добробуту населення – це ще не межа. Наша купівельна спроможність знижуватиметься й надалі. І вже у 2019 році людина із мінімальною зарплатою зможе купити на 20-25 відсотків менше, ніж зараз», – говорить порталу «Знай» Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

За його словами, добробут українців падатиме через збільшену інфляцію, паралізовану банківську систему та нестабільну економічну ситуацію.

«Я сумніваюся, що інфляція буде 8 відсотків, як прогнозують у Мінфіні. Вона не може бути такою низькою, бо в країні нестабільна військова і економічна ситуація. В нас не вирішене питання з окупованими територіями, не йдуть реформи, як очікує МВФ. Через це іноземні інвестори не вкладають в країну великих грошей. Виробники продуктів, одягу й торговельні мережі укрупнюються. Між ними зникає конкуренція. Натомість з’являються картельні змови. Всі ці фактори напряму провокують підвищення цін і низький притік валюти в Україну на фоні великого попиту на неї», – говорить спеціаліст.

На його думку, єдина категорія населення, яка виграє від нових соцтандартів, – це підприємці-спрощенці. Бо розмір податку, який вони сплачують напряму, залежить від розміру мінімальної зарплати й прожиткового мінімуму.

«Вийде так, що вони при перепродажах товарів і невеликому виробництві зароблятимуть більше, а податки платитимуть приблизно такі, як зараз. Однак не виключаю, що у Фіскальній службі до 2019 року для малого бізнесу не придумають нового податкового ярма», – каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, у цьогорічному державному бюджеті передбачено підвищення мінімальної зарплати до1 600 грн, а прожиткового мінімуму – до 1 544 грн.