Кернес псевдобюлетенями вчить електорат правильно голосувати за нього

Кернес псевдобюлетенями вчить електорат правильно голосувати за нього

Харковом розповсюдили так звані взірці виборчих бюлетенів, де розповідається, як правильно проголосувати за Геннадія Кернеса, як кандидата на міського голову від партії «Відродження». Листівка внизу підписана самим Кернесом. Спостерігачі від Громадянської мережі «Опора» такий вид агітації назвали маніпулятивним і шахрайським. Що ж стосується повного списку кандидатур на посаду очільника Харкова, то в боротьбі бере участь 10 чоловіків і 1 жінка.

На думку правоохоронних органів, Харківщина потрапляє до переліку областей, де можуть виникати небезпечні сутички, провокації, бо регіон межує з Донецькою та Луганською областями, а також область розташована щільно до українсько-російського кордону.

В обласній територіальній виборчій комісії Радіо Свобода запевнили, що, незважаючи на судові процеси, та суперечки з ЦВК, ба навіть дострокове припинення повноважень членів облвиборчкому через їхню позицію щодо неможливості зареєструвати регіональну організацію «Опозиційний блок», нинішній склад комісії встигає вчасно розвести пакунки з документами для виборчих дільниць. Представники ТВК із районних центрів бюлетені вже забрали, зараз отримують – члени комісій в самому Харкові. Але до півночі всі будуть з виборчими бюлетенями. У Харківській області 25 жовтня голосуватимуть понад 2 мільйони 100 тисяч виборців.

Пиво, аптечки, верблюд – партійна щедрість заради голосу

Як зауважують спостерігачі, нинішня передвиборча кампанія в Харкові не продемонструвала значного прогресу в наближенні до чесних, прозорих, демократичних виборів. У Харкові, як завжди, був повний, так би мовити, джентельменський набір: адміністративний ресурс з боку влади, як міської, представники якої балотуються за списком партії «Відродження», так і з боку обладміністрації – чиновники і заступники голови ОДА на вибори йдуть від «Блоку Петра Порошенка». До цього додамо прямий і непрямий підкуп виборців чи не від усіх представлених на виборах партій, зловживання агітацією, джинса у ЗМІ, тобто замовні матеріали про кандидатів без позначки, що це політична реклама, чорний піар.

Попри запевнення голови Харківської обласної державної адміністрації, який водночас є головою обласного осередку БПП Ігоря Райніна про жорстку реакцію на факти підкупів виборця, агітатори з партії «Солідарність» відкрито роздавали аптечки однієї з харківських фармацевтичних компаній із партійною символікою. Також кандидати від БПП агітували латанням тротуарів поблизу житлових будинків і підгодовували людей картоплею та іншими харчами.

Що ж до «Відродження», то спостерігачі фіксували надмірне використання політичної агітації, навіть з порушенням закону, бо портрети міського голови Генадія Кернеса та його членів команди були на комунальному транспорті, у метро, адміністративних будівлях тощо. А закон про вибори забороняє клеїти агітаційні матеріали у приміщеннях і на комунальної власності. Партія «Наш край» взагалі розмістила величезний банер на пам’ятці історичної спадщини, на будівлі Держпрому.

Винахідливість політтехнологів «Нашого краю» немала обмежень у щедрості: люди у соцмережах постять фотографії з верблюдом із Екопарку Олександра Фельдмана – співголови партії «Наш Край». Тварину возили містом для фотографування під час передвиборчих аукціонів щедрості.

Підказки від Кернеса

Псевдобюлетень від Геннадія Кернеса мабуть перевершив усі чорні передвиборчі технології в Харкові. Людям по квартирах або в поштові скриньки рознесли так звані зразки бюлетенів із інструкцією, як правильно проголосувати за Генадія Кернеса.

На одному несправжньому бюлетені продемонстровано, як голосувати за Кернеса як кандидата на міського голову, а на другому – як ставити галочку за кандидата в депутати міської ради від партії «Відродження», і ще на третьому бюлетені показано, як проголосувати за Кернеса за списками до обласної ради.

При цьому в листівці вказується, що людина має з собою на виборчу дільницю взяти цей, так би мовити, зразок бюлетеня аби не помилитися при голосуванні. На кожному з них міститься припис: «Бюлетень заповнений інакше вважається недійсним».

У виборчому штабі «Відродження» нічого незаконного не побачили в таких бюлетенях, мовляв, таким чином хотіли поінформувати електорат про номери представників партії в бюлетенях. Натомість у Громадській мережі «Опора» впевнені, що цим маніпулятивним, шахрайським фактом мають займатися правоохоронні органи.

Керівник харківської «Опори» Вікторія Шевчук просить людей ні в якому разі не вкладати в паспорта такі фальшивки і не брати з собою на виборчу дільницю, інакше це сприйматиметься як агітація на місці виборів. Вікторія Шевчук припускає, що дехто з пенсіонерів може сприйняти серйозно цей, так би мовити, бюлетень і відповідно діятимуть за інструкцією.

А тим часом у правоохоронних органах відкрито 29 кримінальних виробництв, пов’язаних із місцевими виборами, з них 5 – за фактами підкупів, поширення продуктових наборів, повідомив заступник начальника слідчого управління МВС області Олександр Ахтямов.

За його словами, від початку передвиборчої кампанії зареєстровано 134 факти правопорушень.

При цьому Ахтямов констатував, що всі виробництва розпочаті в жовтні й поки що підозрюваних по жодному з них немає.

Крім того, повідомив, що серед розпочатих виробництв є справа про замах на вбивство кандидата на посаду міського голови Харкова Анатолія Родзинського.

Також в обласному управлінні МВС повідомили, що 25 жовтня, у день виборів, стежитиме за порядком понад 11 тисяч правоохоронців, серед них і поліцейські патрулі, нацгвардійці та решта спецпідрозділів. Також заходи безпеки вживають самі передвиборчі штаби, вони включають до груп оперативного реагування чоловіків, яківміють оборонятися.

В обласному та міському виборчкомі упевнені, що вибори можуть пройти спокійно, для цього зроблено все можливе, головне, аби все обійшлося без провокацій. Разом з тим, в обласній ТВК та у міській ТВК не беруться прогнозувати, коли будуть оприлюднені офіційні результати.

На цих виборах у Харків’ян тільки одна загадка, Генадій Кернес зможе подужати десятьох конкурентів в один тур, чи все ж таки доведеться проводити двобій. Натомість проукраїнські патріотичні активісти неодностайні у виборі єдиного «антиКернеса». Одні наводять аргументи на користь кандидата в міські голови від «Самопомочі» Тараса Сітенка, інші – за Ігоря Балуту колишнього голови ХОДА (нині балотується від Волонтерської партії України). На другий тур може розраховувати і мільйонер, колишній заступник голови ХОДА Михайла Добкіна Юрій Сапронов. Говорячи про передвиборчу кампанію останнього, експерти зауважують, що він вів точкову передвиборчу кампанію, розраховану на конкретні пласти цільової аудиторії. До того ж волонтери, які опікуються тимчасовими переселенцями у Харкові, на звинувачення в бік Сапронова щодо його причетності до команди Добкіна, корупційної діяльності Партії регіонів, а також на звинувачення у проросійських поглядах, відповідають історіями і цифрами сум допомоги людям із Донбасу, й тим, які воюють в АТО.

radiosvoboda.org