Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.03.2024

1. Сизранський НПЗ у росії може втратити до 70% потужності після атаки українських дронів.

- Безпілотник прилетів по установці ЕЛОУ-АВТ-6 (для знесолення та вакуумної перегонки нафти).

- Установка призначена для переробки 6 млн. тонн нафти на рік за загальної потужності НПЗ в 8,9 млн. тонн.  

- І хоча саме обладнання виробляється у росії, але виробництво залежить від імпортних комплектуючих.

- Заміна чи ремонт обладнання триватиме місяці.

2. У російської залізниці виникли складнощі з сервісом локомотивів: кількість поїздів, відставлених від руху через «неутримання парку локомотивів», за 2023 рік зросла більш ніж удвічі.

- У сервісних підприємствах кажуть, що почали робити превентивну заміну критичних деталей — це має зменшити кількість несправностей.

- Аналітики наголошують на нестачі комплектуючих та персоналу у сервісних організацій і не бачать перспектив швидкого поліпшення ситуації.

3. Російський бізнес відрізали від хмарних сервісів Microsoft та Amazon.

- Компанії Microsoft та Amazon з 20 березня 2024 року закриють доступ до своїх хмарних продуктів для росіян.  

- Причиною нових обмежень у Microsoft і Amazon назвали санкції ЄС, через які стало неможливим постачання «певного програмного забезпечення для управління або проєктування (включаючи хмарні рішення) організаціям, зареєстрованим у росії».

- «Для російських компаній це означає, що скористатися цими продуктами або отримати доступ до даних, що містяться в них, з 20 березня 2024 року буде неможливо», — додали в компанії.

- Через закриття доступу можливі функціональні обмеження у роботі хмарних продуктів та сервісів Microsoft, Amazon та Google.

4. G7 загрожує скоординованими санкціями, якщо Іран надасть росії балістичні ракети.

- Західні офіційні особи заявили, що не мають доказів того, що Іран відправив ракети до росії для використання у війні в Україні.

- Проте G7 зазначила у заяві, що Іран уже зробив це.

- Американські офіційні особи заявили, що інтерес росії до придбання іранських ракет для використання в Україні став очевидним у грудні, коли російська делегація відвідала іранський навчальний полігон, де спостерігала за балістичними ракетами та відповідним обладнанням.

- Європейські чиновники також попередили, що якщо Тегеран відправить ракети до росії, це стане для них «червоною лінією» при введенні ширших санкцій проти Ірану.

- США, ЄС та Великобританія вже запровадили цілеспрямованіші санкції проти Тегерана за надання росії безпілотників та технологій для війни в Україні.

5. Євросоюз працює над 14-м пакетом санкцій проти рф, до якого увійдуть заходи боротьби з обходом попередніх обмежень.

- Про це заявив високопосадовець ЄС напередодні зустрічі глав МЗС країн співтовариства 18 березня.

6. ЄС чинить все більший тиск на імпортерів російського СПГ.

- Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон зазначила, що у 2024 році поставки СПГ до ЄС скоротяться в тому числі завдяки поступовому тиску на імпортерів газу з рф всередині союзу.

- ЄС має впевненість щодо поставок СПГ із США, звідки ЄС імпортує найбільше газу, після диверсифікації закупівлі з 2022 року.

- У той час як трубопровідні потоки природного газу з росії впали до рекордно низького рівня після 2022 року, поставки СПГ зросли.

- Уряди країн ЄС отримають новий інструмент для припинення закупівель російських поставок після того, як через кілька тижнів набуде чинності закон, який дозволить блокувати такі потоки без застосування санкцій.

- Цей захід дозволить країнам ЄС тимчасово заборонити російським і білоруським експортерам бронювати інфраструктурні потужності, необхідні для транспортування ЗПГ і природного газу, щоб захистити свої основні інтереси безпеки.

7. Близько 95% західних компаній, як і раніше, працюють у росії, у тому числі австрійські та американські,— глава МЗС Австрії.

- Міністр також наголосив на необхідності продовжувати дотримання всіх введених проти росії санкцій у повному обсязі.

- "Ми відкрито говоримо на цю тему з нашими партнерами, з Європейським союзом та нашими американськими друзями", - розповів він.

8. Уряд Австрії поставив за мету повністю відмовитися від закупівель російського газу до 2027 року. Про це заявив глава МЗС республіки Александер Шалленберг на прес-конференції зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном.

- "Мета австрійського уряду - до 2027 року стати на 100% незалежними від російського газу", - підкреслив Шалленберг.

9. Фінляндія перестала пускати авто з російськими номерами.

- Починаючи з сьогоднішнього дня у Фінляндії більше не можна їздити на автомобілях, зареєстрованих у росії, без спеціального дозволу.

- Автомобіль із російськими номерами у Фінляндії відтепер може бути обкладений митом і ПДВ, після чого він має виїхати за межі ЄС.

Більше на https://t.me/UA_ONews