"Поки США збороняють нам колупатися у носі, хотілося б обговорити практичні питання" - Антон Швец

"Поки США збороняють нам колупатися у носі, хотілося б обговорити практичні питання" - Антон Швец

Українська кампанія проти російських НПЗ не пройшла не поміченою в рф. І поки там кремль якось стращає Салівана зменшенням поставок нафти чи ядерним ударом, я хз, росіяни на свою владу і допомогу Байдена не сподіваються, і намагаються виживати як можуть.

Багато людей побачили статті «Важливих Історій» та Дойче Веллє про аналіз тендерів російських НПЗ, які багато чого назамовляли проти українских дронів. І звісно виникло питання чи може це стати проблемою чи завадою. Хтось прочитав про сітки на НПЗ, як на танках, і понеслась.

Відповідаю.

Коротко. Зараз взагалі ні, в найближчий час скоріш за все ні, в майбутньому можливо.

Далі довго.

По-перше, стаття Важливих історій(ВІ) аналізує період за рік і більша частина тендерів там ДО початку нашої зимово-весняної кампанії. Тобто це ще НЕ реакція саме на останні атаки. Справа в тому що, прилітало на російськи НПЗ і раніше, але не часто. Керівництво сказало «зробіть щось, щоб нас потім не висушили» і люди почали щось робити, тому:

По-друге, більша частина проаналізованих ВІ тендерів з 1 мрлд фублєй (насправді закупок набагато більше) це типовий розпил(тобто корупція) або закупівля для галочкі. Ще більше менш придатне це купольний РЕБ, антидронові рушниці та аналізатори частоти. Але ж я кажу, то закупівлі старі, і тими рушницями та РЕБ планували збивати мавікі українських диверсійних груп, а не крила. Всі ці роботи та витрати в більшості своїй сенсу не мають проти поточної тактики.

Той же НПЗ в Сизрані мав плани оздобити власну територію та установки «мангалами». Ага, як на танках. Ну типу розтягнути сітки. Але це була знову ж таки ідея захиститись від фпв, скидів або від найлегших з крил. Від всього, що запускали би диверсанти з російської території. Бо вони вважали що знаходяться на недосяжній відстані. Звісно тому той НПЗ спалили 16 березня, бо всьо то до сраки карі очі.

Тим не менш питання залишається. Звісно ППО армійської на всі НПЗ не вистачить, он їх скільки у сєвєрной бєнзоколонкі. Знову ж э питання прикриваты вже частково вибиті НПЗ чи ні. Думаю може Роснєфть по блату щось отримає, хоча і то не факт. Звісно прикривати будуть певні райони і російському НПЗ може пощастити і просто так. Але плани районів ППО їм не повідомлять все одно, тому «спасєніє утопающіх дєло саміх утопающіх» і росіяни це знають. Будуть щось робити самі, бо вартість установок на НПЗ величезна і іх власники будуть намагатися їх захистити.

РЕБ проти крил має обмежену ефективність, та і вішати кожну ніч над кожним НПЗ потужний РЕБ така собі справа. Далі про це не буду писати, кому треба ті всьо знають. Тим не менш РЕБ(на всі робочі канали загалом, звʼязок та мобільний інтернет, Старлінк і звісно на всі ГНСС) буде рано чи пізно на кожному НПЗ і вони будуть врубати його під час повітряної тривоги. І потужності вони жаліти не будуть, так що буде PREPARE YOUR INERTIANUS.

Далі російські ліберальні партизани перерізають провідного телефона, мобільні не працюють і один постріл з РПГ-7… Ладно, ладно, пожартував. Які партизани.

Йдемо далі.

Вартість умовних конструкцій з сіток у порівнянні з вартістю ректифікаційної колони і загалом НПЗ це копійки. Чи будуть росіяни будувати якісь захисні споруди? Без сумніву будуть.

Що їм заважає зараз? Відсутність точного розуміння номенклатури українських БЧ на далекобійних БПЛА і номенклатури самих БПЛА, розміри НПЗ та ППБ на НПП.

По порядку.

В прикладі всюди буду писати про сітку металеву, бо вони вже її замовляли. Ну щоб порад не давати. Хоча сам я розумію, що металева сітка та металоконструкція під час вибуху БЧ перетворюється на уражуючи елементи(звісно товщина ректифікаційної колони сантиметра 2-3 сталюки, іноді може і більше, і та сітка не особо вплине, але ж там не тільки колона є). Тому тут це для прикладу, не треба писати, що я ідіот і треба не металеву сітка, а Х, і ось ми в бригаді ХХ так робили і було зашибісь.

Поїхали.

Спочатку треба зрозуміти, яку саме конструкцію ти бажаєш побудувати. Щоб зрозуміти умовно яку сітку вішати, як її кріпити та на якій відстані від об’єкту який бажано захистити - треба знати параметри БЧ крила. І не тільки тієї, яка вже падала на цей завод, а максимально теоретично можливої для всіх які прилітали крил. З цим у росіян є певні складності, але чому я хз, бо я нічого про наші крила не знаю і не дізнаюся принципово. Тим не менш ви зрозуміли – щоб визначитися як захищатися, треба зрозуміти від чого захищатися. Бажано ще знати як літак заходить на ціль, конструкційну міцність планера, масу корпусу і багато чого ще.

Далі розміри НПЗ. НПЗ розміром з котеджне містечко. Зазвичай на одному НПЗ працює декілька тисяч людей. От на прикладі у Сизрані, яку я вам на фото прикріплю. Там працювало 2200 людей. Звісно все це закрити ніяк не вийде, бо НПЗ занадто великий, треба закривати лише критичне.

Окей, йдемо далі - висота колони яку гепнули – 70 метрів. Навколо сотні метрів труб, ферми, сходи, конструкції технічні, а під цим тони бетону з каналами для деяких трубопроводів та кабелів. Уявить собі що вам треба розмістити скажімо на відстані 1-2 метри від колони та двох патрубків просту металеву сітку. Може у декілька шарів для надійності. І на верхівку ще мангал. Такий самий, як на танк.

Це можна зробити, бо місця під будівельні та сервісні конструкції там зазвичай є. Якось же ту колону побудували та обслуговують. Правда треба всі ці відгалуження і патрубки також закривати і так далі, і так далі.

Так це проблемно робити, з риганіною буде, але якось можна. Ну хоча б теоретично.

А тепер уявіть якщо треба таке саме побудувати на відстані вже не 2, а хоча б 5 метрів по периметру від основної колони та патрубків, бо інакше пробиває уламками чи розриває вибуховою хвилею метал колони? І сітку треба армувати арматурою(або загалом робити з арматури), а це зварка скоріш за все, або так статево робити спілкування з конструкцією, щоб воно все збиралося без зварки. От тут вже проблема, бо являєте собі якого розміру треба металоконструкцію побудувати для всього цього навколо колони? А це ж промисловий об’єкт там зайвого місця небагато. І треба ж залишити якісь там технічні проходи для нагляду та обслуговування.

Ну і третя проблема – та сама зварка бо ППБ на НПП. Тобто протипожежна безпека на підприємствах з переробки нафти. Загалом на НПЗ варять і варять дофіга, але за певних умов. І у певних місцях. Я не спец в тому чи можна щось збирати зі зваркою навколо ПРАЦЮЮЧОЇ колони, знаю тільки, що якщо вогневі роботи потрібні для ремонту самої колони чи її підключень, чи якихось резервуарів, то треба все відключати та продувати, і тільки потім ремонтувати. Інакше можливий бадабум або пожежа. Як там якщо ти працюєш навколо, а не всередині, я хз, тільки пам’ятаю таблицю розльоту іскри при зварювання по висоті(так є і така, і в тебе цієї фігньою на інструктажі норм навантажують). Ну корочі це треба не самі прості зварювальникі, треба там якась окрема атестація здається, і не сама проста процедура, і там паперів треба заповнити, що навіть нам з журналами на журнали стільки не снилося. Корочі, той ще квест.

А зупиняти НПЗ справа така. Неприємна для власника.

Альтернативою є збірна конструкція, яку можна буде змонтувати без зварювання. Висотою 70+мангал метрів, ага. Таке можливо, насправді. Але хотів би на таке подивитися. Може і подивлюсь.

Коротше захистити весь НПЗ або його найбільш вразливі частини складно.

Тим не менш ті роботи, які простіші за побудову піраміди Хеопса ведуться. Укріплюють резервуари сховищ. Скоріш за все більшість з них може не вдатися уразити з першого разу через деякий час(або це складніше буде зробити). Думаю укріплять і низ колон, і всі технічні споруди навколо також піском. Ну від безвиході.

Аналогічно анонсують масове перекидання Панцирів для захисту НПЗ. Думають триндьож, але якщо так, то добра новина, чим більше в тилу, тим менше біля фронту. Хімарі та ракети розвалять ще пару штабів та располаг.

Роблять світломаскування та розтягують маскувальні сітки. Це ор канешно, от смішно буде як Ваня щось не те покрутить по темряві і пустить завод по звіздє випадково.

Гарантована конструкція яка захистить весь НПЗ від крил це конфаймент або саркофаг, як над ЧАЕС. Все інше компроміси.

Тим не менш росіяни реагують, звісно дуже неефективно, але у російської нєфтянкі грошей як дурака фантиків. Ми точно можемо чекати як посилення РЕБ біля НПЗ, так і намагань укріпити якісь окремі елементи НПЗ.

А, ну і тепер завдяки ДВ та Важним Історіям нових тендерів на це ми у російських НПЗ скоріш за все не побачимо.

Сподіваюсь вони там все вкрадуть, як у нас в київському метрополітені.