Ковбасу визнали шкідливим продуктом

Ковбасу визнали шкідливим продуктом

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала перероблене м'ясо одним із найшкідливіших канцерогенів — речовин, що сприяють утворенню злоякісних пухлин. Ковбаса й котлети потрапили у список поряд із цигарковим димом, миш'яком та азбестом.

— Ті, хто регулярно їсть в'ялене, копчене і смажене ­м'ясо, мають у 10–15 разів вищий ризик захворіти на рак кишківника, — каже столичний терапевт Тетяна Мальцева, 51 рік. — Оброблене м'ясо перевантажує травлення, призводить до гастриту й виразки. Ці висновки підтверджує статистика смертності у Великій Британії. Там 150 тисяч людей щороку вмирають від раку кишківника. У половині випадків хвороби можна було б уникнути, якби правильно харчувалися.

У ковбасі, шинці й сосисках багато нітриту натрію. Цей консервант має токсичний вплив на організм.

— Людині шкідливі, а організму чужорідні будь-які штучні продукти, — каже столичний дієтолог Оксана Скиталінська. — Тобто ті, що не ростуть на деревах, які не викопаєш із землі. Ковбаса чи в'ялене м'ясо ж на деревах не росте. Замість них треба їсти мінімально оброблене м'ясо. Тільки проварене. Замість свинини чи яловичини — птицю.

Водночас дієтологи не радять відмовлятися від м'яса. Воно є головним джерелом білка й вітамінів.

— Добре час од часу замінювати м'ясо вареним яйцем, — додає Оксана Скиталінська. — Пару яєць, зварені нам'яко — прекрасний сніданок, якщо додасте до них свіжої зелені. Не варто морити себе голодом. Їжте всього потроху. Головне — якомога більше овочів і фруктів.

Раптова відмова від м'яса і сироїдіння може викликати у жінок зміну гормонального фону, каже столичний ендокринолог 36-річна Людмила Волобаєва:

— Повністю зникнуть місячні. Зазвичай після різкої зміни способу харчування цикл відновлюється півроку-рік. Щоб бути здоровим, треба урізноманітнювати меню білковими продуктами.

gazeta.ua