Крик душі: як закладається тотальне знищення музичної освіти співаючої української нації

Крик душі: як закладається тотальне знищення музичної освіти співаючої української нації

Прийшла моя 13-річна дочка з музичної школи і повідомила "радісну" новину. Її вчителі в художній школі та музичній сказали, що тепер, якщо в будь-якої творчій школі Києва не набереться 25 учнів, які згодні будуть платити по 2000 грн. на місяць, школа закривається.

Мені шкода музшколу на Березняках, яка виховала, зокрема, народну артистку України Наталію Могилевську та ще кілька заслужених артистів, і де у чудового педагога А.Г.Варданян вчиться моя дочка - а раптом з'ясується, що ці 25 "пайовиків" не знайшлися? Це ж вам не Конча-Заспа...

Цим кроком закладається тотальне знищення музичної освіти співаючої української нації. Чи то міністр освіти, чи то міністр культури, мабуть, не розуміють, яку вони закладають ядерну бомбу під виховання нації? Може, тому ж Мінкультури (якому до творчості ближче) все ж простіше позбавитися від фінансування величезної кількості творчих колективів, рідкісний з яких хоча б один раз на рік, як LOBODA в День пам'яті жертв Голодомору, збере такий же аншлаг в ПК "Україна".

Вже більше 100 років в США, Англії, Франції творчі колективи не фінансувалися і не фінансуються з держбюджету країни, при цьому в обов'язковому порядку в державах, де міністерства культури нема як такого, знаходяться гроші на творчі дитячі школи від держави, і набагато більше, ніж витрачає на них Україна. Те, до чого додумався Кириленко (чомусь мені бачиться саме він) - такого не додумалися зробити навіть в Росії. Навіть в окупованому Криму!

Ті, хто надихнув його на цей "креативний" крок - не усвідомлюють, що цим самим руйнують можливість початкової музичної і художньої освіти українців і, власне, творчий розвиток їхніх дітей. Повірте, проблема далеко не в 2-х маленьких відомих творчих школах одного столичного району.

Ви уявіть, що буде, якщо зараз здатися Київу? Так зроблять скрізь! Чи то на Кличка так вплинув програш брата, що подібні ініціативи пройшли до того рівня, що вчителі вже про це дітям кажуть?

Александр Ягольник