"Палата представників конгресу США проголосувала за допомогу Україні обсягом $61 млрд" - Ігор Гулик

"Палата представників конгресу США проголосувала за допомогу Україні обсягом $61 млрд" - Ігор Гулик

У суботу, 20 квітня 2024 року, палата представників конгресу США провела історичне голосування, під час якого погодила пакет допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню у розмірі 95 млрд доларів

Палата представників конгресу США розпочала дебати о 09:00 (16:00 за Київським часом), голосування відбулось о 13:00 (20:00 за Київським часом). Пряма трансляція велася Українською службою Голосу Америки.

Пакет законопроєктів складається із чотирьох документів: допомога Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону, Україні та загальний законопроєкт про національну безпеку, голосування за кожен з яких відбулось окремо. Вони будуть об’єднані в один пакет та передані на розгляд верхньої палати. Президент Джо Байден пообіцяв негайно підписати його.

Законопроєкти передбачають виділення 60,84 млрд доларів допомоги Україні, 23 млрд доларів на поповнення американських озброєнь, запасів і об'єктів, 26 млрд доларів для Ізраїлю, в тому числі 9,1 млрд доларів на гуманітарні потреби, і 8,12 млрд доларів для країн Індо-Тихоокеанського регіону.

Загалом "за" допомогу Україні проголосували 311, "проти" - 112, "утримались" - 8.

Від Республіканської партії "за" допомогу Україні проголосували 101, "проти" - 112, "утримались" - 5.

Від Демократичної партії "за" допомогу Україні проголосували 210, "проти" - 0, "утримались" - 3.

Правки до законопроєкту пропонували представники Республіканської партії. Усі вони були відхилені.

Президент Зеленський подякував конгресменам

"Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати. Життєво важливий законопроєкт про допомогу США, ухвалений сьогодні Палатою представників, допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів і зробить обидва наші народи сильнішими", - написав він у соцмережі Х.

Зеленський додав, що сподівається, що законопроєкти будуть підтримані в Сенаті та направлені на розгляд президенту Байдену.