"«ЯНЕЗНЯВ» АБО ЕФЕКТ СТРАУСА" - Едуард Литвиненко

"«ЯНЕЗНЯВ» АБО ЕФЕКТ СТРАУСА" - Едуард Литвиненко

Що це було? – хвилюються ті, в кого є серце, мозок і почуття страху, оцінюючи ситуацію із намаганням звільнення з посади Головнокомандувача збройних сил України генерала Валерія Залужного.

Нагадую тим, хто прагне знайти істину або хоча б наблизитися до неї. Про ефект. Ефект страуса.

Ефект страуса (англ. Ostrich Effect) – когнітивне спотворення, у якому людина уникає негативних для себе ситуацій, ігноруючи їх. У більш широкому значенні – уникнення інформації, яка може спричинити психологічний дискомфорт.

А тепер для «страусят» і не тільки – пригадуємо!

1. В день своєї інавгурації 21 травня 2019 року президент В.Зеленський знімає з посади НГШ – ГК Збройних Сил України генерала армії Віктора Муженка, який у цей момент перебував у Брюсселі на засіданні військового комітету НАТО та вирішував завдання налагодження співпраці в інтересах оборони України. Його місце займає генерал-лейтенант Руслан Хомчак (у 2014-му – керівник катастрофічної за наслідками операції з взяття Іловайська), який 27 березня 2020 року у зв'язку з поділом посад Начальника Генерального штабу та Головнокомандувача Збройних Сил України призначений Головнокомандувачем Збройних сил України. (начальником Генерального штабу стає генерал-лейтенант Сергій Корнійчук. Хтось ще пам’ятає цю персону та їх військові здобутки на посаді???). Основні досягнення Р.Хомчака і Ко – скорочення Збройних Сил України, розведення військ, ретельне і неухильне виконання ОПівських забаганок. 27 липня 2021 року звільнений з посади. Призначений на «тяжку посаду» першого заступника секретаря РНБО.

2. 29 серпня 2019 року професіонала генерала-полковника Василя Грицака на посаді Голови Служби безпеки України змінює колишній конферансьє, а пізніше – керівник ТОВ «Квартал 95» і іспанської фірми «Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada» а нині – адвокат і приватний підприємець, абсолютний нуль у питаннях державної безпеки, розвідки та захисту національної державності лейтенант Іван Баканов. 17 липня 2022 року усунений від виконання обов'язків відповідно статті 47 дисциплінарного статуту Збройних Сил України за «невиконання (неналежне виконання) службових обов'язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків»). Наслідки діяльності – зрадники або агенти РФ у керівництві Служби безпеки України – О.Кулинич, В.Сивкович, А.Наумов провал підготовки до російського вторгнення. 7 лютого 2023 року народний депутат України Мар'яна Безугла повідомила, що проведене внутрішнє розслідування порушень не виявило, підстави для відкриття кримінальної справи відсутні. Живий-здоровий, продовжує мешкати у своєму будинку в передмісті Києва, а вільний час присвячує грі у футбол.

3. 4 березня 2020 року міністром оборони України стає самий старий за віком міністр оборони у світі (!) Андрій Таран. Паркетний «апаратник». Головне досягнення – знищення оборонних програм, аеророзвідки, волонтерського руху в МО-ГШ, подальше скорочення Збройних Сил України, скандали з Генеральним штабом, які навіть потребували втручання Верховного. У травні 2022 року відправлений на відпочинок. Послом. У Словенію.

4. 5 серпня 2020 року звільнено з посади начальника ГУР генерал-полковника Василя Бурбу. Викрив правду про провал «Вагнергейту», про неіснування якого істерично верещали ОПівці та казала неправду перша особа держави. Головою комісії по розслідуванню «Вагнергейту» обрано Мар’яну Безуглу. Справу «злито».

5. 16 червня 2020 року першим заступником Секретаря РНБО призначено Руслана Демченка, за словами політиків і журналістів – головного лобіста Харківських угод, головного «зливальщика» операції проти «Вагнерівців», чинного і неприхованого мосагента.

6. 4 листопада 2021 року Міністром оборони стає Олексій Рєзніков. Основні постулати новопризначеного «розумового гравця», спеціаліста фасилітації і медиації, майстра спорту України з трофі-рейдів: а) війни не буде; б) додаткове фінансування армії не потрібне. Результати діяльності: провал оборонних замовлень, «відкати», корупція, катастрофа у всебічному забезпеченні Збройних Сил України від шкарпеток до снарядів. «Пішов у ліс» у вересні 2023 року.

7. 5 листопада 2021 року Розпорядженням шмигальовського Кабміну №1407 за пропозицією Міністерства освіти і науки України (!!!!!!!) ліквідовано Академію зовнішньої розвідки України (без погодження Служби зовнішньої розвідки). Згідно пакету документів, підписаного міністром освіти, «королем плагіату» Сергієм Шкарлетом, підставою для ліквідації Академії зовнішньої розвідки став указ Президента від 7 вересня 2021 року, в якому була визначена організаційна структура Зовнішньої розвідки, до якої не була внесена Академія зовнішньої розвідки.

8. З першого дня війни, з 24 лютого по другу половину квітня 2022 року генерал Віктор Муженко працював з іншими генералами та офіцерами Збройних Сил України на пункті управління Генштабу. Головнокомандувач Валерій Залужний подякував екс-голові Генштабу Віктору Муженку за участь в обороні України: "Вдячний за підтримку і безцінний досвід своєму попереднику генералу Армії Віктору Муженко". У 20-х числах квітня… далі – пряма мова В.Муженка: «Чому пішов? Тому що мені головнокомандувач сказав, що є бачення президента, що ви не повинні бути на пункті управління… А він не пояснював. Чи президент йому пояснював - я не знаю. Я кажу: ну, раз таке бачення – тоді так. Якщо буду потрібен, будь ласка, телефонуйте, я готовий в будь-який час прибути. Якщо потрібна допомога чи якась консультація. ВВС: Не дзвонили? Віктор Муженко: Не було.»

9. 24 квітня 2023 року затримано кавалера трьох орденів, полковника СБУ, колишнього начальника 5-го управління Департаменту контррозвідки СБУ, куратора і керівника спецоперації «Авеню» («Вагнергейт»), учасника операцій по ліквідації воєнних злочинців «Мотороли» (2016) та «Гіві» (2017), полоненню та вивезенню на територію України проросійського бойовика Володимира Цемаха (2019) Романа Червінського за підозрами в перевищенні службових повноважень. Станом на сьогодні – під арештом.

10. «Політрук від офісу президента» (за її власними словами), народний депутат від партії «Слуга народу» заступниця голови Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, авторка законопроєкту №7351, який надавав право самостійно вбивати військовослужбовців командуванням за невиконання наказів без будь-яких доведених обставин, за підсумками піврічних «вояжів у війська» вже знайома нам військово-політичний та безпековий експерт М.Безугла (прізвисько у військах і політикумі «Безумна») здійснює «вкиди» (вам вирішувати – самостійно або по команді «фас») щодо неготовності та відсутності у керівництва Збройних Сил України «планів війни»-2024», щодо хронічного алкоголізму військових керівників та їх професійної неспроможності.

11. Грудень 2023 – січень 2024 року. Питання мобілізації актуальне як ніколи. Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію «Ст. 4 п. 5: Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілізації ВИЗНАЧАЮТЬСЯ ПРЕЗИДЕНТОМ УКРАЇНИ В РІШЕННІ про її проведення.» Стаття 11: «Президент України – ВИЗНАЧАЄ мету, завдання, вид, обсяги, ПОРЯДОК І СТРОКИ проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації; надає (позбавляє) право на звільнення від призову на військову службу в разі мобілізації та у воєнний час громадянам або окремим категоріям громадян; визначає порядок оголошення мобілізації; видає акти з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації». Натомість Верховний 19.12.2023 року повідомляє «Я ОЧІКУЮ ВІД ВІЙСЬКОВИХ сьогодні закону про справедливу мобілізацію» (як кажуть з посмішкою – операція «Самосвал»), а щодо «політрука президента» М.Безуглої пояснив: «Щодо Мар'яни (!), Валєри (!!!!!!!), і у них там ще кілька людей – дуже складно. Вони всі люблять коментувати у фейсбуці, вони дуже часто там спілкуються. То вони разом ходять на фронт, то вони сваряться... Це складні питання, якщо чесно, для мене.»

12. Грудень 2023 – січень 2024 року. Мар’яною Безуглою разом з іншими «фахівцями » анонсується звільнення В.Залужного, С.Шпатали, С.Наєва та відкриття проти них кримінальних проваджень за непідготовленість держави до відбиття агресії (про «дороги або армію» «якби рили окопи, то всі б перелякалися», попередження іноземних розвідок ніхто не згадує). М.Безуглою пропонуються «нові обличчя».

13. Валерій Залужний 26 грудня 2023 року: «жодних подань чи законопроектів Збройні Сили не робили на Кабмін і не можуть цього робити, оскільки Генштаб не має функції законодавчої ініціативи… Те, хто яку буде мати відстрочку чи не матиме, КОГО БУДУТЬ ПРИЗИВАТИ –  …ДЛЯ ЦЬОГО Є ЦЕНТРАЛЬНИЙ ОРГАН ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ, ЯКИЙ МОЖЕ ЦЕ ВИЗНАЧИТИ». Тобто – хлопці, не «самосвальте», виконуйте те, що повинні за законом, а саме відповідно вищеперерахованого та статті 12: «Кабінет Міністрів України… розробляє проекти актів, які мають бути введені в дію під час мобілізації та у воєнний час; організовує роботу і взаємодію центральних і місцевих органів виконавчої влади…, інших державних органів у питаннях мобілізаційної підготовки та мобілізації». Все.

14. 29 січня 2023. В інтернеті вибух. Цитую лише «Financial Times»: «Зеленський вже готовий звільнити Залужного, рішення відкладають через злив у ЗМІ…. Зеленський нібито запропонував Залужному посаду радника з питань оборони, але генерал відмовився. «Двоє з них сказали, що Зеленський чітко дав Залужному зрозуміти, що незалежно від того, чи прийме він цю посаду, його буде звільнено з нинішньої посади». Пізніше офіційні джерела цю інформацію спростовують.

15. Особистий висновок.

Вам вирішувати – це тестування суспільної думки чи репетиція звільнення Залужного.

Вам вирішувати – це раптове рішення чи система заходів, спрямованих на поразку України.

Вам вирішувати – яка роль була відведена Хомчаку і Рєзнікову, Баканову і Тарану, Безумній-Безуглій ОПошними ляльководами.

Не треба чекати контрольного пострілу у скроню. Не будемо страусами.