"КОЛИ ЧЕКАТИ РОЗВОРОТУ ПОЛІТИКИ НБУ ТА МІНФІНУ?" - Александр Гончаров

"КОЛИ ЧЕКАТИ РОЗВОРОТУ ПОЛІТИКИ НБУ ТА МІНФІНУ?" - Александр Гончаров

Судячи з усього, наша фінансова влада для порятунку піраміди держборгу вичавлює останню ліквідність зі своїх же фінансово стійких громадян, повною мірою засаджуючи їх у свої ж держоблігації (ОВДП). Пилососять ліквідність звідусіль: банківські депозити, фондовий ринок, іпотека, дорогоцінні метали, споживання.

І нарешті, в останній день літа цього 2023 року обсяг ОВДП, який належить громадянам України, вперше перевищив обсяг цих цінних паперів, що належить усім нерезидентам України - іноземним банкам, компаніям та фізичним особам: тепер у українців облігацій на загальну суму 48,129 млрд грн; у нерезидентів – 48,038 млрд грн. А національному реальному сектору економіці мало перепадало від цього золотого дощу. У якийсь момент такий підхід обов'язково має привести до прориву «міхура» на фінансовому й борговому українських ринках.

Чого ще чекати від Мінфіну та НБУ? Цілком імовірно, що наші керманичі будуть копіювати рішення ФРС США щодо грошово-кредитної політики, а саме: на початку наступного 2024 року – буде зниження облікової ставки Нацбанку та включення друкарського верстата.

Що ж, треба визнати: світ перебуває в черговій величезній структурній розбудові економіки, сфери впливу та інтереси держав також змінюються на наших очах. До чого це призведе – дізнаємось у найближчій перспективі. Будемо активно стежити.