Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.09.2023

1. Експорт автомобілів з Японії до росії скоротився у серпні на 42,6% порівняно із серпнем 2022-го.

- Зокрема, обсяг ввезення легкових автомобілів упав на 42,5%, а вантажівок та автобусів – на 46%.

- Також скоротився експорт мотоциклів (-35,6%) та запчастин (-49,5%).

- Експорт Японії до росії минулого місяця знизився на 57,6% порівняно з тим же періодом 2022-го, склавши 23,32 млрд ієн ($157,82 млн).  

- Імпорт із росії скоротився на 62,5%, до 61,88 млрд ієн ($418 млн).

2. Туреччина побудує нову АЕС з китайцями, відмовившись від послуг росії.

- Туреччина наближається до укладання угоди з Китаєм щодо будівництва нової атомної електростанції.  

- За умовами угоди Китай побудує третю атомну електростанцію в Туреччині.

- Перша з них будується росією на узбережжі Середземного моря, а друга на узбережжі Чорного моря ще перебуває на стадії планування, у будівництві якої зацікавлені «Росатом» та південнокорейські компанії.

- Ще у липні Анкара вела переговори з росією про будівництво другої й третьої атомних електростанцій Туреччини.

- Відмова, яку отримала росія, є для неї тим більше неприємною, що рф отримала від Анкари лише одне замовлення на будівництво АЕС, у той час, як Туреччина планує будувати вже третю атомну електростанцію, обираючи собі інших партнерів.

3. Країни Африки різко знизили використання рублів для розрахунків за товари з росії.

- За даними російського центробанку, у липні частка рубля у розрахунках між росією та Африкою впала до 12,7%.  

- Для порівняння, у червні вона становила 48,3%, у травні – 35,2%, у квітні – 44,9%, березні – 61,3%, а в лютому сягала 82,4%.

- При цьому частка валют країн, які сама росія називає "дружніми", включно з китайським юанем, у розрахунках за експорт з Африкою досягла в липні 78,8%. Це рекорд із січня 2021 року.

- Своєю чергою частка долара та євро зменшилася до 8,5%. У червні вона становила 12,6%, у травні – 58,9%. Ще в січні 2021 року частка доларів та євро у розрахунках доходила до 98,2%.

- На такі стрибки може впливати відносно невеликий обсяг торгівлі росії з Африкою – за оцінкою російської митниці у липні 2023 року частка цього континенту склала 3,7% від загального товарообігу росії. У 2022 році вона була ще меншою – 2,3%.

4. Норвегія запровадить заборону на в'їзд у країну автомобілів з російськими номерами, наразі ведеться розробка нових правил. Про це повідомив державний секретар Міністерства закордонних справ країни Ейвінд Вад Петерссон.

5. Німецький верстат для виготовлення боєприпасів прямує до росії.

- Німецький верстат Spinner для виготовлення російських боєприпасів прямує з Туреччини до рф.

- На цьому наголошується в заяві проєкту Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

- 30 серпня 2023 року агрегат помістили у вантажівку у Туреччині (там знаходиться один з філіалів компанії Spinner), щоб доставити до паромної переправи Стамбул – Туапсе.

- На російському заводі обладнання очікують вже до кінця вересня.

6. 262 німецькі компанії продовжують заробляти в рф та сплачувати податки до бюджету країни-агресора.

- До повномасштабного вторгнення 393 німецькі компанії працювали на російському ринку, з них 262 (67%) – залишаються в росії, тоді як ще 98 (25%) "виходять" і лише 33 (8%) – повністю вийшли через продаж або ліквідацію.

- У 2022 році майже 400 німецьких компаній, які працювали в росії, сплатили лише у вигляді податку на прибуток до російського бюджету більше 400 млн доларів (перед початком вторгнення загальна сума сплачених компаніями податків становила понад 2,3 млрд доларів).

- Це рекордний показник серед усіх країн ЄС – більшу суму в якості податкових відрахувань віддали тільки компанії з США.

- Такі гіганти, як Metro, Bayer, HeidelbergCement, Hochland, Knauf Gips та інші продовжують заробляти в росії та сплачують податки до бюджету країни-агресора.

7. Японія у серпні збільшила експорт медичних виробів у рф на 577,7% порівняно з 2022 роком, заліза та сталі – на 312,5%. Про це свідчать статистичні дані, опубліковані японським Мінфіном.

- Водночас Японія скоротила імпорт із росії зернових на 66,9%, морепродуктів на 40,3%, заліза та сталі на 73% та кольорових металів на 80,7%.

8. Індія призупинила закупівлі російських алмазів.

- Індія призупинить закупівлі алмазної сировини у російської групи компаній «Алроси» у вересні та жовтні 2023 року — відповідний запит на припинення постачання направив місцевий регулятор ринку (Рада зі сприяння експорту дорогоцінного каміння та ювелірних виробів - GJEPC).

- Офіційною причиною відмови від імпорту GJEPC називає загрозу затоварювання складів, а також зниження попиту на світових ринках та ризики перебоїв у роботі гранільних фабрик.