Ліки з квітів бузку і каштана від болю у суглобах

Ліки з квітів бузку і каштана від болю у суглобах

Вдихаєте п’янкий аромат бузку і милуєтеся розквітлими свічками каштанів?А чи знаєте ви, що і квіти бузку, і квіти каштана мають лікувальні властивості?

Травознай Христина Чолій каже, що квіти бузку допоможуть поправити здоров’я тим, хто має пісок чи каміння в нирках, страждає на ревматизм, має проблеми з органами дихання (бронхіт, астму і навіть кашлюк), шлунково-кишковим трактом (зокрема виразку), кому дошкуляє біль у суглобах тощо. Для лікування підійдуть як свіжі, так і сухі квіти бузку. З квітів бузку можна готувати настої, настоянки, чаї і вживати при перерахованих вище захворюваннях.

    Для лікувальних цілей слід використовувати лише дикий бузок (щеплений не підходить) із світло-фіолетовими квітами

Настоянки, крім вживання всередину, можна використовувати для натирання при болях у суглобах, ревматизмі, відкладенні солей, остеохондрозі.

Настій. 10 г сухих квітів бузку(дві столові ложки з верхом) залити 200 г холодної кип’яченої води, настоювати ніч. Перецідити і вживати по одній столовій ложці три рази вдень до їди.

Настоянка. Півсклянки квітів бузку залити двома склянками горілки і настояти два-три тижні. Перецідити і пити по 50 крапель тричі на день перед їдою.

Чай. Столову ложку квітів або листя бузку дикого (коли цвіте) залити 200 г окропу, закрити посудину покришкою і дати настоятися 2-3 години. Тоді перецідити, додати меду й пити, як чай.

Настій із суміші квітів бузку, каштану, пижма. Співвідношення 2:2:1. Одну столову ложку суміші залити 1,5 склянки холодної води, настоювати ніч і пити по 1/3 склянки тричі на день (чудовий засіб при хворобах органів дихання).

Найефективніший – сік з квітів каштана

Зараз уже зацвітає каштан, у якого лікувальний ефект мають і квіти, і кора гілок, і листя, і шкірки з каштанового насiння. Та найефективнішим, за словами Христини Чолій, є сік з квітів каштана.

    Квіти каштана для виготовлення ліків слід збирати подалі від трас

Квіти каштана – чудовий засіб для лікування усіх судинних захворювань, при розширеннi й тромбозi вен, геморої, варикозі, хронiчних запальних процесах у кишках (при тривалiй дiареї), пiдвищенiй кислотностi шлунка, хворобi селезiнки, бронхiтi, нежитю, артритi, подагрi, запаленнi сiдничного нерва. Рослина має протизапальнi, кровоспиннi, протисудомнi, болезаспокiйливi властивостi, також розріджує кров, зміцнює капіляри, знижує тиск, нормалізує вміст холестерину тощо.

При згаданих захворюваннях, за словами Христини Чолій, чудово підійде сік з квітів каштана. Готують з нього ліки так: квіти каштана перемелюють, вичавлюють з нього сік, а тоді змішують його зі спиртом у співвідношенні 1:4 (одна частина соку і чотири частини спирту). П’ють по 40-50 крапель три рази до їди.

Для лікувальних цілей від цих недуг підійде і кора каштана з молодих гілочок. Її можна використовувати як свіжу, так і сушену. Слід приготувати такий настій: 1 ч. л сухої кори залити 400 г холодної води, настояти ніч і пити по 30 г чотири рази на день.

З кори можна приготувати і настоянку для внутрішнього вживання: 50 г кори залити 500 мл горілки, настояти 3-4 тижні і вживати по 30-40 крапель тричі на день.

З квітів готують спиртову настоянку, яку використовують для натирань від ревматичних i артритних болів: 20 г квiтiв (свіжих або сушених) заливають 500 мл самогонки, настоюють два тижнi.