Літак президента Сербії ледь не розбився через розлиту пілотом каву

Органи розслідувань у справах безпеки на авіатранспорті Сербії повідомили, що літак, який віз президента країни в закордонний візит минулого тижня, мусив повернутися до Белграда через проблеми, що виникли, коли другий пілот розлив каву на панель приладів.


Томислав Николич Фото: AFP

Цього пілота нині усунули від польотів, повідомляє ipress.ua.

За даними розслідування, витираючи розлиту каву, пілот випадково ввімкнув аварійний випуск передкрилків – одного з елементів механізації крила. Після цього літак став падати, при цьому на деякий час заглух один із двигунів.

За повідомленням, літак перебував у стані аварійного зниження протягом двох хвилин, перш ніж командир екіпажу зміг вирівняти його і повернув літак назад до Белграда. При цьому літак сильно трясло, і серед пасажирів виникла паніка, коли їх почало кидати салоном.

В оточенні президента Сербії заявляють, що надалі він літатиме комерційними рейсами, бо урядовий літак Dassault Falcon 50, якому 34 роки, раніше вже мав проблеми під час польотів.

За першою офіційною версією, яку оприлюднили відразу після інциденту, літак із президентом Сербії Томиславом Николичем мусив повернутися через "проблеми з двигуном".

Президент Сербії летів 17 квітня з візитом до Ватикану, але через цей інцидент візит довелося скасувати.