Легальність чинної Конституції під сумнівом

Легальність чинної Конституції  під сумнівом

Легальність чинної Конституції України може бути в будь-який момент поставлена під сумнів через неправильність внесення змін до неї, які накопичилися з часу її ухвалення.

Про це повідомив член робочої групи з питань децентралізації Конституційної комісії Юрій Ключковський.

«Не можу стверджувати, що ми дуже довго готували Конституцію. Польща ухвалила Конституцію на рік пізніше від України у 1997 році, однак відтоді поляки живуть за тією Конституцією і не стараються кожного року спробувати її змінити. Українській Конституції в тому сенсі не пощастило: мабуть не пощастило через певну психологію пострадянської еліти. І так склалося, що кожен президент, який приходив, намагався щось з тою Конституцією робити. Вже в 2000 році була перша спроба через референдум, потім кілька спроб імплементації і нарешті протягнули в пакеті в 2004 році під час Помаранчевого Майдану, для виходу з кризи. Потім, скандальне рішення Конституційного суду, яке скасувало зміни до Конституції у неконституційний спосіб. І потім, таке досить кризове повернення до Конституції 2004 року, весною минулого року, в ситуації коли треба було терміново вирішувати це питання. Однак, на жаль, воно також було вирішено неідеально, з точки зору Конституції», – розповів Ключковський.

Член Конституційної комісії зазначив, що основний закон змінювався фактично, однак з погляду власне Конституції – зміни вносилися неправильно. Тому ухвалити нову Конституцію необхідно, щоб перекрити проблеми, які накопичилися.

«Проблема насамперед у тому, яким чином вона прийнята. Всі визнають існування цієї Конституції, але її легальність може бути в будь який момент поставлена під сумнів. І тому потрібно, і це завдання ще стоїть перед нами, коли Україна вже вийде з кризи, можна буде говорити про зовсім нову Конституцію, можливо вона не буде за змістом відрізнятися, але вона буде ухвалена тим способом, який не буде ставити під сумнів її існування», – наголосив Ключковський.

Джерело hromadske