Леонід Кучма: на Донбасі хочуть створити «заморожений конфлікт»

Леонід Кучма: на Донбасі хочуть створити «заморожений конфлікт»

Ситуація на Донбасі ведеться до того, щоб створити там «заморожений конфлікт», що є пріоритетом в інтересах Росії.

Про це 12 вересня в ході 12 щорічній конференції YES заявив екс-президент України, представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма, – передає zik.ua.

Коментуючи питання, чи побоюється він, що на Донбасі буде мати місце заморожений конфлікт, чи прийме Україна такий варіант розвитку подій, Кучма зазначив: «Вся ситуація ведеться до того, щоб був заморожений конфлікт».

При цьому Кучма нагадав про Карабах, Придністров’я, Кавказ, Абхазію, Південну Осетію.

«Скільки різних комісій було на різних рівнях створено, і що, хоч одна проблема вирішена? Ні. А бачимо хоч світло у кінці тунелю, що вона буде вирішена? Ні. І світ, здається, погодився з тим, що ці проблеми – у такому стані – і в Грузії, і в Молдові, і в Азербайджані.... І чим далі, тим менше події України звучать у світовому співтоваристві. У Європі в ЗМІ про те, що відбувається в Україні, практично немає нічого», – зазначив Кучма.

Він зазначив, що Україна ставить питання так, щоб гарантіями в цьому питанні була миротворча місія ООН.

«Щоб межа була російсько-українська, а не так – 600 км кордону, які не будуть контролюватися – що це таке?... І незрозуміло, які там процеси відбуваються», – додав Кучма.

При цьому він висловив думку, що війною з РФ Україна не вирішить проблему Криму, Донбасу і цілісності країни.

«Потрібно дійсно шукати всі можливі канали, дипломатичні, економічні, політичні засоби, щоб припинилася бійка – на Донбасі, насамперед», – заявив Кучма.

Говорячи про формат переговорів для врегулювання кризи, Кучма заявив: «Лунають думки, що «нормандського формату» недостатньо, потрібно його розширювати».

«Україні хочеться, щоб участь у переговорах брали насамперед всі країни, які підписали Будапештський меморандум – і США, і Великобританія. Ще було б добре, щоб участь взяла і Китайська народна республіка... Ми повинні бити в усі дзвони і не дати можливості спустити ситуацію на гальмах... А такі бажання є, і голоси лунають, насамперед, від тих, хто має безпосереднє відношення до «нормандської четвірки». Нас це хвилює. Але ми сподіваємося на краще», – зазначив він.