Міністр фінансів хоче обкласти податками всі автомобілі і мотоцикли

Міністр фінансів хоче обкласти податками всі автомобілі і мотоцикли

Міністерство фінансів пропонує розповсюдити стягування транспортного податку на усі автомобілі і мотоцикли з терміном експлуатації не більше п’яти років, тоді як нині такий податок стягується тільки з автомобілів з об’ємом двигуна більше 3 л. (у розмірі 25 тис. грн в рік), передає businessua.com.

Як пише в презентації податкової реформи, розробленої відомством, крім того, пропонується ввести підвищений транспортний податок на автомобілі сегментів “преміум” і “люкс”, середня ринкова вартість яких перевищує 1 млн. грн. Крім того, за задумом міністерства, підвищене оподаткування має бути впроваджене для власників квартир і будинків, площа яких перевищує 350 кв. м. і 500 кв. м відповідно. При цьому для окремих галузей мають бути ліквідовані пільги з оподаткування на нерухомість.

У числі пропозицій, що опрацьовуються відомством, – єдиний підхід до оподаткування нерухомого майна, грунтований на його класифікації.

Нагадаємо, Податковий кодекс України в поточному році доповнений новим транспортним податком на розкішні авто у розмірі 25 тис. грн. в рік, який стягується з автомобілів з двигунами більше 3 л. і які не є старші за п’ять років. Експерти відмічали, що таким чином під оподаткування потрапляють і автомобілі, які не відносяться до розкішних, тоді як багато авто преміум-сегменту мають двигуни менше 3 л.

Крім того, експерти критикували і пропозицію заміни цього податку диференційованим податком залежно від вартості автомобіля (починаючи з 1 млн. грн.) за прогресивною шкалою, оскільки припускають заниження вартості авто при їх оцінці. Як відомо, податкові пропозиції Мінфіну планується розглянути на Національній раді реформ 27 серпня.