"Міністр фінансів Олександр Данилюк хоче ліквідувати податкову поліцію" - Андрій Новак

"Міністр фінансів Олександр Данилюк хоче ліквідувати податкову поліцію" - Андрій Новак

Він озвучив не нову ідею. Це вже стало продовженням української політичної традиції – демонструвати бурхливу діяльність, процес створення, ліквідації, об'єднання та роз'єднання державних органів. Новий Кабмін продовжує цю тенденцію і якраз до цього зводиться поняття реформ в Україні.

Якщо є мета проводити справжні реформи, то починати потрібно не з ліквідації податкової поліції, тому що це не найбільше зло, а із системи. Орган, підпорядкований Мінфіну, не може йому суперечити. Якщо представнику податкової поліції дають певні вказівки в рамках цієї системи, то він є просто виконавцем.

Якщо проводити справжні реформи, то починати потрібно із системи. Система формується законодавчим полем і потрібно починати з нового Податкового кодексу, щоб перш за все позбавитися зайвих податків, зборів, які не приносять суттєвих надходжень, але ускладнюють адміністрування.

Крім того, важливим зараз є спрощення між платником податків і державою, запровадження повного електронного податкового обліку та податкової звітності.

Також, із такою лібералізацією податкових відносин потрібно запровадити жорсткіші штрафи за недотримання податкового законодавства та ухилення від сплати податків.

Андрій Новак