Міністр закордонних справ Франції анонсував зустріч лідерів «нормандської четвірки» без Росії

Міністр закордонних справ Франції анонсував зустріч лідерів «нормандської четвірки» без Росії

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс повідомив, що наступного понеділка, 24 серпня, керівники Франції, Німеччини й України мають зустрітися, щоб обговорити нову хвилю насильства на сході Україні.

За словами міністра, які наводить агентство Reuters, останні події в частині Донбасу викликають занепокоєння, і треба припинити там бойові дії, відвести озброєння і створити належні умови для проведення місцевих виборів, передає radiosvoboda.org.

Фаб’юс висловив сподівання, що на зустрічі лідерів трьох із чотирьох країн «нормандської четвірки» (четвертою є Росія) вдасться досягти поступу з обох питань. «Сподіваємося, що вирішення вдасться знайти до грудня, не пізніше», – додав він.

Зустріч президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель має відбутися якраз на День Незалежності України в Берліні.

Раніше у вівторок, 18 серпня президент Росії Володимир Путін, якого на зустріч не запрошують, знову звинуватив Україну в ескалації напруженості в частині Донбасу останнім часом, а Міністерство закордонних справ Росії знову склало на владу України відповідальність за негативні наслідки «провокаційних дій» на сході України, в яких Москва звинувачує Київ.

Останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, а в загостренні звинуватили українську сторону. Росія ж узагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу.

Термін виконання мінських домовленостей спливає наприкінці року. Україна, з одного боку, і Росія й підтримувані нею сепаратисти, з іншого звинувачують у порушенні цих домовленостей одне одного; Захід переважно говорить про невиконання з боку Москви й сепаратистів.