Молдова обмежила імпорт товарів з України

Молдова обмежила імпорт товарів з України

Уряд Молдови опублікував постанову про обмеження імпорту українських товарів.

Постанову "Про введення заходів щодо захисту внутрішнього ринку" опубліковали на сайті уряду Молдови 13 травня, повідомляють ""Спектр Новини"  із посиланням на Українська правда".

Введення квот в уряді Молдови пояснили запитом з боку місцевих виробників. У пояснювальній записці зазначається, що в минулому році обсяг імпорту української молочної продукції виріс в 1,5 рази, м'ясної продукції - в 14 разів, а цементу - в шість разів. Зростання імпорту українських продуктів у записці також пояснили введенням ембарго на цю продукцію з боку Росії.

Як відомо, наприкінці квітня уряд Молдови запровадив захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва. На цю продукцію будуть встановлені квоти, а на ввіз товару понад квот - захисні мита. Квоти будуть роздавати за схемою "перший прийшов - перший обслужений".

За всю українську продукцію понад квот будуть стягуватися мита: на молоко і вершки - 10%, іншу молочну продукцію - 15%, на вершкове масло і сир - від 15% до 20% плюс €500 за 1 тонну. М'ясна продукція буде обкладатися митом 15%, а цемент - 10%. Мита на імпорт молока та сухого молока не будуть поширюватися на місцевих виробників.

Це рішення набуває чинності з дня публікації і діятиме до 31 грудня 2016 року.