Молодого українського винахідника нагородили на міжнародній науковій лабораторії «Falling Walls»

Молодого українського винахідника нагородили на міжнародній науковій лабораторії «Falling Walls»

На міжнародній науковій лабораторії Falling Walls, яка відбулася у Берліні, свої винаходи представили двоє молодих українських інноваторів. Студент Прикарпатського національного університета імені Василя Стефаника Олександр Шиманко презентував «розумну подушку» Pi Pillow. Згідно доповіді Олександра, гаджет, який він розробляв у складі команди з 10 однодумців, покращує якість сну, а також здійснює моніторинг всіх життєвих показників людини під час сну.

Керується «розумна подушка» за допомогою додатка ОС Android та iOS, та використовується як багатоцільовий засіб – монітор стану людини та засіб, що дозволяє швидше та міцніше спати.

Завдяки своїй енергії та запалу, український студент, якому всього 18 років, справив враження на аудиторію та журі конференції Falling Walls, головою якої в цьому році був очільник Нобелівського фонду професор Карл-Генріх Гелдін. Олександр отримав Приз глядацьких симпатій та звання «Молодий інноватор 2015 року», передає socportal.info.

«В Берліні була жорстка конкуренція, адже поборотися за перемогу приїхали 100 найкращих молодих інноваторів зі всього світу. В результаті трихвилинний виступ став справжнім випробуванням для мене. Але фінал цього випробування виявився щасливим. Я радий, що наш проект високо оцінили у столиці Німеччини. Тепер ми з командою займемося вдосконаленням нашого пристрою та програмного забезпечення. Запуск Pi Pillow у виробництво плануємо навесні 2016 року» — говорить Олександр Шиманко.

Другим українським учасником Falling Walls була Оксана Борисенко, яка представила пристрій «Enable Talk» — рукавичка, яка здатна перекладати мову глухонімих у текст та мовлення. Європейські науковці з великою зацікавленістю зустріли винахід Оксани.

Нагадаємо, що Олександр Шиманко та Оксана Борисенко стали призерами «Falling Walls Lab Kyiv», яка з ініціативи Фонда Кличко, вперше проходила в Києві у вересні 2015 року. За підсумками київського форуму організаторами та партнерами було прийнято безпрецедентне рішення відправити для участі у «Falling Walls Lab Berlin» двох фіналістів.

Особливістю «Falling Walls» є формат наукового «талант-шоу», де на доповідь відводиться 3 хвилини та три слайди презентації. Київська лабораторія показала, що в Україні достатньо багато талановитих молодих вчених, новаторів, винахідників, які здатні зацікавити своїми ідеями європейську наукову спільноту. Успіх українського винахідника у Берліні є прямим тому доказом.

«З історії ми знаємо про видатні винаходи наших співвітчизників. Це рентгенівський апарат, трамвай на електричній тязі, концепт персонального комп’ютера, вертоліт, космічна ракета та багато іншого. Нові винаходи українців також претендують на своє місце в історії, допомагають змінити життя людей на краще та отримати любов споживачів», — підсумовує Аліна Носенко, директор Фонда Кличко.

Організатор Falling Walls Kyiv 2015 висловлює подяку партнерам: «Нова пошта», UTIEA, Microsoft Україна, «Новое время» за їхні зусилля, що зробили можливим участь українських новаторів у міжнародній науковій конференції.