На честь відомого українського композитора Леонтовича побудують музей

На честь відомого українського композитора Леонтовича побудують музей

До кінця цього року у селі Марківці Теплицького району, де народився і був підступно вбитий славнозвісний композитор Микола Леонтович, планують відкрити музей на його честь. Досі на його малій батьківщині діяла лише музейна кімната зі скупою експозицією. Торік з обласного бюджету виділили 1 мільйон гривень на реконструкцію приміщення філії Вінницького обласного краєзнавчого музею у Марківці. Там і планують відкрити музей імені Миколи Леонтовича. Цим питанням особисто опікується голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Проект музею

«Проект передбачає не лише реконструкцію існуючого приміщення, але й проведення благоустрою території та могили композитора, яка розташована неподалік. Планується встановлення пам’ятного знаку всесвітньо відомому твору «Щедрик» та створення паркової зони під робочою назвою «Віхи історії», – розповідає начальник управління культури та мистецтв Вінницької ОДА Станіслав Городинський. – Окрім цього, наступного тижня ми плануємо створити робочу групу з числа провідних істориків-краєзнавців та дослідників творчості Леонтовича, які працюватимуть над тим, щоб повернути славу і честь нашому видатному композитору. В першу чергу, вони підготують лист до Посольства Сполучених Штатів з проханням визнати на світовому рівні автором «Щедрика» українського композитора Миколу Леонтовича.

Станіслав Городинський переконаний, що відкриття музею імені Миколи Леонтовича стане знаковою подією в культурно-мистецькому житті Вінниччини. Новостворений музей претендуватиме на звання візитівки області, бо щороку на честь українського композитора на території комплексу планують влаштовувати виступи хорових капел.

ridna.ua