На екрани кінотеатрів виходить “Подія”

 На екрани кінотеатрів виходить “Подія”

З 5 листопада на екрани кінотеатрів виходить “Подія” — новий фільм українського режисера, учасника Каннського кінофестивалю, Сергія Лозниці. Як повідомляє "Спектр Новини" із посиланням на  УНН , стрічка розповідає про путч у Ленінграді, який призвів до розпаду Радянського Союзу.

Світова прем’єра “Події” відбулася на Венеціанському МКФ, невдовзі фільм був показаний на кінофестивалі у Торонто.

Для створення стрічки автор використав архівну хроніку. За словами С.Лозниці, “фільм складається з епізодів, розташованих у хронологічному порядку, що віддзеркалюють життя міста під час тих неспокійних літніх днів”.

“Ми можемо спостерігати поступову зміну настрою людей: ми бачимо, як звичне життя стає історією; обличчя людей, вихоплені з натовпу, фіксують нерв часу, опис якого не знайти ані у підручниках з історії, ані у записах політичних виступів. Можливо, у цих обличчях, із їхнім виразом сум’яття, недовіри, рішучості, гніву, ми знайдемо відповідь на питання, що сталося в Росії у серпні 1991 року і чому значення цієї події спантеличує нас і нині”, — зазначив режисер.

Довідка УНН: У фільмографії С.Лозниці — 17 документальних картин, відзначених численними нагородами.

Всесвітню популярність режисерові приніс фільм “Блокада” (2005), створений на основі архівної кінохроніки блокадного Ленінграда.

Ігровий дебют “Щастя моє” (2010) брав участь у головному конкурсі МКФ у Каннах. У 2012 році друга ігрова картина С.Лозниці, “В тумані”, також була представлена у конкурсі Каннського фестивалю і здобула приз ФІПРЕССІ.

Його попередня документальна робота “Майдан” (2014), що вийшла минулого року в широкий прокат, відбиває хроніку Революції гідності в Україні.

За словами режисера, “Майдан” і “Подія” утворюють дилогію.