"РІНАТУ АХМЕТОВУ ПРИГОТУВАТИСЯ…" - Александр Гончаров

"РІНАТУ АХМЕТОВУ ПРИГОТУВАТИСЯ…" - Александр Гончаров

Отже, авторитетний американський інститут «Wilson Center» заявив про остаточний колапс олігархічної системи в Україні. На думку провідних західних аналітиків, українські олігархи, які ще 10 років тому контролювали значну частину національного багатства, сьогодні або за ґратами, або трансформувалися у звичайних бізнесменів. Головна причина – війна. Вона залишила колишніх олігархів без основних українських активів та впливу на політику.

Судіть самі. Ось свіжий приклад. За оцінкою директора «YASNO» Сергія Коваленко, український енергохолдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова втратив 50% об'єктів генерації через російську атаку 22 березня поточного 2024 року. І зараз місцеві експерти вже озвучили щонайменше дві формули, які лобісти Ахметова просувають до ОПУ: 1) підвищити тарифи на електроенергію вдвічі, яку продає «ДТЕК» державі; 2) видати безвідсотковий кредит/дотації для «ДТЕК» на ремонт енергетичної інфраструктури (орієнтовна запитувана сума - до 20 млрд грн). Щоправда, є і такий факт: за минулий 2023 рік ТОП-10 добувної промисловості України вторгували 365 млрд грн (6 з 10 добувних підприємств належать бізнесменові Рінату Ахметову).

І в цей же час американський інвестиційний гігант «BlackRock» анонсував перший членський внесок у Фонд розвитку України для відновлення економіки нашої країни (мета для консорціуму акціонерів та іноземних інвесторів - 15 млрд дол США). Це - конкуренція?! «BlackRock» прямо заявляє, що мета створення Фонду розвитку України – реалізація одного з найбільших в історії державно-приватних партнерств. А не спасіння монопольно-олігархічного укладу української економіки.  

До речі, віце-президент інвестиційної групи «BlackRock» Філіп Гільдебранд впевнений у здатності цього Фонду найближчим часом залучити 500 млн дол США від держав, банків розвитку та інших грантодавців, а також 2 млрд дол США від приватних інвесторів.

Що ж, уважно стежитимемо за розвитком подій.