На Полтавщині знайшли скіфське золото

На Полтавщині знайшли скіфське золото

Під час розкопок на території Більського городища в Котелевському районі Полтавської області археологи знайшли близько 30 золотих виробів скіфів, повідомляє видання "Полтавщина".

Археологічні розкопки на всесвітньо відомому Більському городищі завершилися сенсацією. Там харківські науковці разом з представниками заповідника "Більськ" знайшли унікальне для лівобережжя України скіфське золото.

Як пише видання, в похованні знайшли близько 30 золотих виробів. Серед них є бляшка із зображенням гірського козла, бляшка з квітами на жіночий одяг, підвіски, голки. Знахідки в кургані належать до одного із перших поховань Більського городища.

Науковці почали вивчати місто Гелон - саме так називалось колись нинішнє Більське городище, сто десять років тому. За цей час тут працювало чимало різних експедицій. Але за всі 110 років з початку археологічних розкопок городища не було знайдено стільки золотих виробів, скільки знайшли в дослідженому кургані. Коштовності просто сипалися з одного майже непримітного, невиразного кургану на некрополі Скоробір. Це при тому, що курган вже був неодноразово розграбований.

Як повідомляється, унікальність знахідки полягає в тому, що археологи вперше виявили на Лівобережній Україні золоті старожитності жаботинського типу. Крім того, знахідки спростовують уявлення про те, що у носіїв Жаботинської культури було мало золота.