На сьогодні існує п’ять міністрів, які з різних причин можуть втратити посади в уряді Яценюка

На сьогодні існує п’ять міністрів, які з різних причин можуть втратити посади в уряді Яценюка

З початком осені діючий Кабінет міністрів чекає масштабне переформатування. Про це у своєму зверненні до парламенту сьогодні заявив президент Петро Порошенко. Власне, про початок підготовки коаліції до кадрової перезагрузки центрального органу виконавчої влади було відомо і раніше, але лише тепер це офіційно підтвердив глава держави. Відтак відкритим стає інше питання: хто саме потрапить під звільнення.

За даними http://www.depo.ua/ на даний момент між командами президента та прем'єра узгоджено щонайменше 5 керівників міністерств, яких може чекати відставка. Це міністри АПК, екології, охорони здоров'я, економіки та культури.  

Першим у черзі на виліт стоїть головний лікар країни Олександр Квіташвілі. Міністр охорони здоров'я вже отримав "червону карточку" на останньому засіданні уряду, коли Арсеній Яценюк заявив, що дає підлеглому три місяці на те, щоб побачити результат його роботи. Зокрема прем"єр-міністр зажадав таких результатів по наведенню порядку в сфері держзакупівель медикаментів, проведенню вакцинації населення та реформуванню медичної сфери загалом. Тут варто нагадати, що для виконання згаданих завдань у Квіташвілі було півроку, однак він з ними не справився. Тож вірогідність того, що міністру вдасться виправити ситуацію до вересня, дуже мала. Відтак отриманий ультиматум виглядає швидше, як підготовка до вже вирішеної відставки, ніж шанс на утримання посади.

М'яко кажучи, інертним на своїй посаді виглядає і глава Мінекології Ігор Шевченко. Експерти вже відкрито заявляють, що міністр не те, що ігнорує свої прямі обов'язки, а відверто займається кураторством різних корупційних схем. Про що, зокрема, свідчать і регулярні арешти його підлеглих, заскочених на отриманні хабарів. Жаліються на міністра і народні депутати. Зокрема, на днях член фракції "Блоку Петра Порошенка" Віталій Чепінога заявив, що його запити, спрямовані до Мінекології щодо незаконної вирубки лісів по всій території України просто ігноруються або "футболяться" банальними відписками про те, що "все добре, все в рамках закону". Крім того, нещодавно з"явилась інформація, що Ігор Шевченко тісно співпрацює з колишнім "регіоналом" та мільйонером Олександром Онищенко в інтересах останнього.

Чим займається куратор культурної сфери В'ячеслав Кириленко взагалі є загадкою. Хоча ні, про це можна дізнатися з офіційного сайту відомства. Але навряд чи читач знайде там щось дійсно нове та розвиваюче для вітчизняної культури. У більшості випадків це традиційний пострадянський набір, наприклад, проведення круглих столів, створення нових організацій для просування української культури в світі чи написання чергової стратегії розвитку довіреної Кириленку сфери, яка "отримує багато чисельні схвальні відгуки". Однак в діях міністра важко знайти креатив чи нестандартні рішення, які б не просто констатували ті чи інші проблеми, а задавали хоч якийсь темп в розвитку вітчизняної культури. Відтак основною характеристикою роботи цього чиновника є "відбування номеру", що ніяк не вписується в поняття "жити по-новому".

В список потенційних відставників потрапив і керівник МінАПК Олексій Павленко. Основна причина – нездатність залагодити конфлікт, який виник навколо реалізації масштабного контракту Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ) на поставку зернових до Китаю. Відповідна угода була підписана в 2012 році і передбачала надання Пекіном позики ДПЗКУ на 1,5 млрд дол. Головна умова контракту - українська компанія повинна поставляти 2-4 млн тонн зерна на рік в Китай. Однак, з кінця минулого року графік поставок було зірвано, через що ДПЗКУ терпить багатомільйонні збитки і міністр Павленко досі так і не зміг навести на цьому напрямку лад. Крім того, у вітчизняних ЗМІ останнім часом дедалі частіше лунають звинувачення на адресу Павленка. Зокрема те, що дискредитація ДПЗКУ та зрив контракту з Китаєм вигідних соратникам, пов'язаним з міністром. Тому, очевидно, що коаліція не захоче довго тягнути на собі увесь негатив, яким щільно обріс глава МінАПК.

Замикає п'ятірку претендентів на звільнення – міністр економіки Айварас Абромавичус. Власне, у випадку цього урядовця важко однозначно сказати, чи провальною є робота самого Абрамовичуса чи він лише став жертвою прокляття нереалізованості посади, яку він займає. Хоча, невинну жертву з чинного міністра економіки та торгівлі також робити не треба. По-перше, тому що чіткого плану дій по реформуванню вітчизняної економіки Абрамовичус так і не представив. По-друге, як виявилось, у нього є серйозні проблеми з командним мисленням та загалом роботою в команді. Про це свідчать нещодавні скандали навколо звільнення з міністерства авторитетного німецького юриста Саші Боровика та естонської радниці Яники Мерило. Ця історія створила серйозні проблеми главі уряду Арсенію Яценюку, оскільки спочатку всі шишки за згадані кадрові демарші посипались на нього. Від чого постраждав і без того серйозно підточений імідж головного "камікадзе". А від таких провокуючих проблеми кадрів Арсеній Петрович, швидше за все, захоче позбутися якнайшвидше.