"Удар по Аскольду" - Кирило Данильченко

"Удар по Аскольду" - Кирило Данильченко

Удар по судноремонтному заводу «Залив» у Керчі, де три ракети SCAPL/Storm Shadow прилетіли по 67-метровому МРК проєкту «Буян-М», – чудова в усіх сенсах операція.

Економічно по судну вартістю 135 млн доларів полетіло максимум 10 млн доларів. Причому зазвичай частина «ракет» – хибні цілі-декої, тож цієї суми немає і близько. Так воювати ми любимо й практикуємо.

Ляпас по улюбленій іграшці кремлівського режиму – флоту. Трохи реальності в байках про загрозу Лондону і Вашингтону – спочатку захистіть свої судна від країни без носіїв високоточної зброї й авіаносців.

Чудове перенесення зусиль – Керченський міст, удари по Новоросійську, Севастополь, Євпаторія, знову Севастополь, Керч.

Тягайте ППО з внутрішніх округів, маскуйте, тасуйте, ловіть дрони в морі, ставте бони та баржі – працюйте, ви ж хотіли веселої війні, як діди.

Розвідка спрацювала на відмінно – що б не робив біля причальної стінки МРК «Аскольд» (завантажував краном ракети «Калібр», ховався чи проходив ходові випробування), його знайшли. Підтвердили фізичне перебування в день операції, вбили координати й польотне завдання.

Насправді його здали: російські «журналісти» писали, що під час випробувань він застосував зброю по українських дронах. Але це, як в анекдоті – «і ви кажіть».

Отримали відео з камери й моніторів охорони – узагалі вищий пілотаж, поводили йогуртом по губах контррозвідки, отримали найкращий об'єктивний контроль.

Свого часу в операції в Лівії британські літаки пролетіли 3000 км на дозаправці і завдали удару Storm Shadow на 700 км від Триполі, уразивши бункери режиму Каддафі.

До речі, якщо нам передавали з наявності RAF, то й не йдеться про експортні вироби, як для монархій Затоки, – це повноцінна ракета, що літає на 500 км.

А в Криму хороших стаціонарних цілей багато: доки, будівництва кораблів, нова електростанція з турбінами від «Сіменсу», арсенали, не забуваємо міст на десерт.

Доки особливо цінні – поточні ремонти підводних човнів тепер проводити ніде, спробуй постав їх під удари.

Що ви там, у який рік відправляли НАТО підводними човнами «Чорна діра»?

У «Аскольда» вбита рубка, розтрощений місток, знищений радар. Цікаво також, як там приймально-здавальна команда, денна вахта на кораблі, пожежна, охорона, помічник капітана? Мали постраждати.

Три ракети влучили зверху, прошили надбудови і вибухнули біля бортів, ударивши поряд у причальну стінку.

Чи надається до відновлення? Можливо, але у війні вже участі не візьме і по українських містах «Калібрів» не пускатиме.

Пошкоджений «Цезар Куніков» майже рік ремонтували, а тут заново робити всю дорогу електроніку, плюс вивернуло плити, пожежа додала шкоди.

Мінус два носії за місяць – підводний човен і МРК. Втрати, які інакше, ніж надважкі для РФ, не назвеш.

Ачівку — убити корабель на всіх базах Чорноморського флоту в регіоні — виконали ще на Су-24М і морських безпілотниках.

Через кілька місяців побачимо, що зробить західна авіація. Перша партія винищувачів уже прибула до навчального центру в Румунії, де готуватимуть наших пілотів. Гарантую – нудно росіянам не буде.