На Івано-Франківщині черевний тиф із цвинтарів можуть вимити гірські річки

На Івано-Франківщині черевний тиф із цвинтарів можуть вимити гірські річки

На Івано-Франківщині гірські річки щороку вимивають сотні метрів полів, а також цвинтар, де поховані селяни, що померли від черевного тифу, повідомляє tsn.ua.

Село  Тужилів омивають води одразу двох рік - Лімниці та Чечви, гірська течія яких два роки тому знесла 30 метрів берега.

Неподалік обриву височіє кам'яний хрест, біля якого, за архівними даними, на початку ХХ століття хоронили селин, померлих від тифу.

"Нам дійсно з архіва приходило, що в тому місці поховано біля 230 людей. Але люди кажуть, що було більше до 280 померлих", - коментує сільський голова Василь Лазар.

Обласні санепідеміологи заспокоють, великої біди від захоронення померлих від тифу вже немає, проте закликають рятувати берег, який підбирається до теперішнього кладовища.

"Ґрунт може забруднюватися цим трупним ядом. Мають бути відсутні зсуви в також від жилої забудови до цвинтаря має бути не менше 300 метри"", - пояснює Віталій Фіглевський, заступник начальника Головного управління держсанепідслужби в області.

Натомість селяни більше бояться загрози не від старого кладовища, а від стрімкої річки, яка може поруйнувати будинки. У сусідньому селі Довге-Калуське мешканці також стурбовані розмиванням ґрунту, оскільки щороку річка Лімниця забирає півсотні метрів пасовища та впритул наближається до теперішнього цвинтаря.

"На відстані 100-150 метрів і з кожним роком ця відстань зменшується. Жодних берегоукріплень із вирівнювання русла річки не проводять. Треба певні кошти на це", - розповідає голова села Довге-Калуське Микола Семанів.

В екологічному фонді Івано-Франківської обласної ради на різні потреби Прикарпаття виділили понад 40 мільйонів гривень, однак про потреби Тужиловв та Довгого-Калуського - забули. "Були будівельники по дамбах, сказали, що дамба має бути не 50 метрів, як зробили, а дальше. Бо вода захоплює цю територію. Того року нам давали 300 тисяч гривень, але обласні депутати вирішили, що треба давати на інше село і так нам ті гроші не прийшли",  - коментує Лазар.
Подібна ситуація й у Довгому-Калуському, де, за словами сільського голови, депутати районної ради, фотографували, робили зйомки біля русла річки, цвинтаря, але станом на сьогодні ніяких робіт проведено не було.