Найбільші проблеми вищої освіти в Україні

Найбільші проблеми вищої освіти в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Представляючи результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо проблем освіти в Україні, соціолог зазначила, що три чверті населення вважають проблеми вдосконалення освіти важливими, причому більше третини населення відносить їх до першочергових.

Так, серед найбільших проблем української вищої освіти було названо корумпованість викладацького складу вищих навчальних закдалів, причому ця проблема «зміцнила своє лідерство»: у 2015 році як основну її відзначили 50%, тоді як у 2014-му — 44%, а у 2013-му — 40%.

Крім того, громадяни занепокоєні проблемою невизнання дипломів українських ВНЗ в інших країнах світу (47% у 2015 році та 40% у 2014-му), а також невідповідністю викладання вимогам ринку (32% — у 2015 році та 30% — у 2014-му).

59% учасників соціологічного дослідження першочерговими кроками для покращення якості вищої освіти називають боротьбу з усіма проявами корупції і нечесності у вишах (хабарі, списування курсових та дипломів, тощо); підвищення рівня оплати праці викладачів — 38%, відповідність викладання до потреб майбутньої професії — 37%, налагодження співпраці з кращими світовими університетами — 36%, стимулювання наукової діяльності у вишах — 32% опитаних українців.

Водночас, 39% відзначають, що хотіли б навчатися за кордоном або навчати там своїх дітей — 45%. Основна перешкода — відсутність грошей на навчання за кордоном.

Вартість навчання в українських вишах населення стабільно вважає зависокою (64%).

Крім того, 47% респондентів переконані, що вищих учбових закладів в Україні забагато, і що їхня чисельність має регулюватися потребами ринку праці (51%).

Всього було опитано 2001 респондентів у віці старше 18 років.

ridna.ua