Найближчі два роки Землю накриє небувала спека

Найближчі два роки Землю накриє небувала спека

Це прогнозує Метеорологічне бюро Великобританії, передає "Reuters".

Учені проаналізували поведінку Атлантичного і Тихого океанів. За словами фахівців, рекордно теплим буде й поточний рік. Спеку спровокує явище Ель-Ніньо — коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану. Так, 1998 року, який визнали найспекотнішим у минулому столітті, спостерігали сильне Ель-Ніньо.

"Потепління суттєво не змінить клімату в Україні. Адже для України, щоби прийти до клімату тієї ж Франції, зниження має відбуватися впродовж майбутніх 20-40 років. Тоді матимемо температуру взимку не мінус 25, а мінус 5 градусів. Оскільки потепління відбувається досить повільно, від 0,5 градусів на рік, то за 2-3 роки ми суттєво не зменшимо споживання енергоресурсів для опалення", - каже Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Потепління в Україні може бути позитивним для її економічного розвитку, оскільки потрібно буде менше закуповувати газу та інших ресурсів для обігріву приміщень. А отже, з'явиться можливість витрачати менше коштів із держбюджету для купівлі газу. "Однак для потужного розвитку країни в економічному плані обов'язково мусить бути зима, але температурою від 0 до 10-15 градусів морозу.

Якщо більш серйозні морози і більш тривала зима, це вже погано. Тоді витрати на зимовий період просто катастрофічні, на це йде багато ресурсів", - каже експерт. За його словами, навіть якщо клімат в Україні зміниться найближчим часом, це не означає, що економіка відразу почне розвиватися. "Навіть за 10-20 років країна не може розвинутися до серйозного технологічного рівня. Для цього потрібно близько 100 років. Думаю, не потрібно чекати потепління. Варто почати розвиток в Україні сонячної та повітряної енергетики.

Це суттєво знизить витрати на зимовий період. Для цього підходять наші кліматичні умови: у нас немає ні тайфунів, ні ураганів, ні температур плюс 50 градусів і вище", - зазначає Павло Мельник.

expres.ua