Найточніший годинник у світі створили ще у XVIII столітті

Найточніший годинник у світі створили ще у XVIII столітті

На конференції, яка відбулася у Грінвічському Морському музеї, "Розшифрований Гаррісон" (Harrison Decoded) вчені підтвердили, що годинник, створений в XVIII столітті Джоном Гаррісоном, справді є найточнішим механічним годинником у світі. Цей цей факт занесли в книгу рекордів Гіннеса. 

Джон Гаррісон був знаменитим годинникарем, що жив у другій половині XVIII століття. Прославився він насамперед тим, що зумів вирішити проблему, яка багато століть хвилювала моряків. До середини століття на кораблі вже можна було визначити широту за допомогою секстанта, але ніхто не міг запропонувати точного методу визначення довготи, оскільки для цього був необхідний винятково точний годинник. Британський уряд пообіцяв велику нагороду тому, хто зможе вирішити цю проблему. За прилад, який буде визначати довготу з точністю до 30 хвилин, було обіцяно 22 тисячі фунтів стерлінгів - величезна сума на ті часи. Нині вона дорівнює більш, ніж двом з половиною мільйонам. Джон Гаррісон зумів створити хронометр, який практично не відставав протягом морської подорожі. Таким чином, порівнюючи місцевий час з цього хронометру з часом за Гринвічем, який показували інші годинник, моряки могли вирахувати довготу.

Хронометр Гаррісона приніс йому славу і гроші. Уряд, хоча і не відразу, але виплатив йому належну суму. Вже після цього годинникар заявив, що створить годинник з маятником, який не відставатиме від астрономічного часу протягом 100 днів. Цей план викликав загальні насмішки, оскільки передбачалося, що рухи маятника обов'язково повинні сповільнюватися.

Гаррісон помер багатою людиною, але ніхто із сучасників так і не повірив у його досягнення. Тільки сьогодні годинникар отримав заслужене визнання. Як розповідає The Guardian, Гаррісон був забутий до середини 1970-х років, коли вже сучасний годинникар Мартін Берджесс (Martin Burgess), який вивчав роботи свого попередника, створив копії його годинника.

У 1997 році письменник Дава Собель (Dava Sobel) випустила книгу про Гаррісона "Довгота", на підставі якої в 2000 році був знятий серіал. Нині у Грінвічському Морському музеї, де зберігається зроблений Гаррісоном годинник, був проведений експеримент. 6 січня 2015 годинник Гаррісона, відтворений Берджессом, закрили в спеціальному пластмасовому ящику і розкрили лише через сто днів. Як з'ясувалося, за цей час годинник відстали всього на 5/8 секунди. Добре ім'я годинникаря було відновлене.