Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.10.2023

1. Російський "Газпром" мріє збільшити обсяги трубопровідного газу до Китаю на рівень обсягів постачання, який був на експорт до Західної Європи.

- Будівництво "Сила Сибіру-2" - це єдиний спосіб компенсувати хоча б частину втраченого ринку ЄС, але навіть за наявності газопроводу росія не зможе компенсувати те, що вона втратила у європейських продажах.

- Крім того, наразі немає чіткої угоди з Китаєм щодо будівництва «Сила Сибіру-2».

- За підсумками 2022 року "Газпром" експортував близько 85 млрд. куб. м газу до країн Європи.

- У Китай газопроводом "Сила Сибіру" Газпром експортував в 2022 році 15,5 млрд куб. м газу. Цього року буде близько 20 млрд, до обсягів, які постачались до Європи ще дуже далеко.

2. російський "Русал", один з найбільших виробників алюмінію у світі, планує закриття ряду заводів.

Причинами закриття є:

- низькі ціни на алюміній та фінансові втрати через запровадження «курсового» експортного мита;

- слабкий рубль не компенсує зростання витрат через необхідність імпорту глинозему;

- імпорт, що дорожчає, позначається на рентабельності, яка в даний момент становить 8%, найнижчий рівень у секторі.

3. У вересні на юань припадала майже половина вартості всіх валютних операцій у москві.

- Для порівняння у січні 2022 року це було 0,4% від усіх операцій.

- В даний час Китай є найбільшим імпортером викопного палива з росії, причому постачання вугілля з 2020 року збільшилося більш ніж у два рази.

4. Нафта подорожчала на 2% на тлі поглиблення напруженості на Близькому Сході.

- Ціни на нафту зросли на тлі ескалації напруженості на Близькому Сході після того, як сотні людей загинули в результаті вибуху в лікарні в Газі, що викликало занепокоєння з приводу можливих перебоїв з поставками нафти з регіону.

- Ф'ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 1,69 долара, або на 1,9%, до 91,59 долара за барель.

- Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate (WTI) подорожчали на 1,84 долара, або на 2,1%, до 88,50 долара за барель.

5. США обмежили доступ Китаю до чипів та обладнання для їх виробництва.

- Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про додаткові обмеження на продаж передових напівпровідників американськими фірмами Китаю, щоб перешкодити Пекіну отримувати передові американські технології для посилення своєї армії.

- Тепер все більше американських компаній, які хочуть продати Китаю передові чипи або обладнання, що використовується для їх виробництва, будуть зобов'язані повідомити уряд про свої плани або отримати спеціальну ліцензію.

6. Іран намагається схилити 57 ісламських країн ввести нафтове ембарго проти Ізраїлю.

- Іран закликає 57 країн, що входять до Організації ісламського співробітництва (ОІС), запровадити нафтове ембарго та інші санкції проти Ізраїлю.

- Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіан на екстреній нараді членів організації, що проходить в Саудівській Аравії, повідомляє Reuters.

7. Угорщина погрожує вжити заходів у відповідь після рішення уряду Болгарії запровадити податок на транзит російського газу через свою територію.

- Угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто повідомив, що Болгарія ухвалила це рішення без попередження і Угорщина розглядає його як "ворожий крок".

- Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков заявив напередодні, що цей крок спрямований не проти Угорщини чи Сербії, а проти росії, яка намагалася отримати енергетичні прибутки для фінансування своєї війни в Україні.

8. НАЗК внесло до переліку кандидатів на санкції шість російських компаній, які виготовляють та постачають обладнання для видобутку та обробки алмазів.

До переліку кандидатів на санкції потрапили:  

- АО "ИЦ "Буревестник";

- АО "Светлана-рентген";

- АО "Завод бурового оборудования";

- ОАО "Виогем";

- ПО "Кристалл";

- ООО "Конструкторское бюро электрометрии".

- "Саме компанії, які виготовляють нове обладнання для видобутку, обробки та сортування алмазів, дозволяють значно покращити ці процеси, їхню ефективність і продуктивність, а також зменшити витрати", - йдеться у повідомленні НАЗК.

- Застосування санкцій Україною має бути першим кроком до санкціонування цих компаній партнерами та припинення торгівлі.