Нобелівську премію миру отримали представники Тунісу за розвиток демократії

Нобелівську премію миру отримали представники Тунісу за розвиток демократії

Нобелівську премію миру отримав Національний квартет за діалог у Тунісі за роль у переході країни до демократії після "жасминової революції", передає bbc.com.

Оголошуючи про нагороду, представниця Нобелівського комітету наголосила на "вирішальному внеску Національного квартету у зміцнення демократії після революції у Тунісі в 2011 році", яку ще називали "жасминовою революцією".

До Національного квартету входить чотири організації: Загальний трудовий союз, Союз промисловості, торгівлі та ремесел, Ліга прав людини і Орден адвокатів.

"Ці організації представляють різні верстви туніського суспільства, які сповідують добробут, принципи верховенства закону і прав людини", - сказала представник Нобелівського комітету Касі Куллманн.

Премія має стати стимулом для всіх, хто хоче сприяти миру та демократії на Близькому Сході, у Північній Африці та в усьому світіНобелівський комітет

"Квартет" виконує роль посередника і рушійної сили для просування мирного демократичного розвитку у Тунісі під час "арабської весни" і має значний моральний авторитет в країні", - наголошується у заяві голови комітету.

Цьогорічна премія миру, на думку Нобелівського комітету, має стати "стимулом для всіх, хто хоче сприяти миру та демократії на Близькому Сході, у Північній Африці та в усьому світі".

Події у Тунісі наприкінці 2010 року, коли сотні тисяч людей вийшли на акції протесту проти свавілля поліції, призвели до відставки президента Зіна бен Алі.

"Жасминова революція" у Тунісі дала поштовх аналогічним акціям протесту в інших арабських країнах. Згодом ці процеси назвали "арабською весною".

Рішення про переможця, згідно із заповітом винахідника Альфреда Нобеля, ухвалює комітет, до складу якого входить п'ятеро людей, яких призначає парламент Норвегії.

Список претендентів на Нобелівську премію не розголошується, проте неофіційно було відомо, що на цьогорічну премію претендувало понад 270 кандидатів.

Серед фаворитів називали канцлера Німеччини Ангелу Меркель, колишнього співробітника спецслужб США Едварда Сноудена, папу Римського Франциска, російську опозиційну "Новую газету", католицького священника Муссі Зерая.

Переможець отримає винагороду у 700 тисяч норвезьких крон (1,1 млн доларів США).

У попередні роки лауреатами Нобелівської премії миру ставали колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, лідер Організації визволення Палестини Ясір Арафат, Європейський союз, президент США Барак Обама, активістка із Пакистану Малала Юсуфзай.