Нобелівську премію з економіки присудили за вивчення бідності та споживання

Нобелівську премію з економіки присудили за вивчення бідності та споживання

Лауреатом Премії Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, відомої також як Нобелівська премія з економіки, став спеціаліст з мікроекономіки Енгус Дітон (Angus Deaton) — "за аналіз проблем споживання, бідності і соціального забезпечення". Про це повідомляється на сайті премії.

Традиційно лауреат Нобелівської премії по економіці оголошується у другий понеділок жовтня. Офіційна церемонія вручення відбудеться у Стокгольмській ратуші 10 грудня — у день смерті Альфреда Нобеля. З рук короля Швеції переможець отримає спеціальний диплом, а також медаль. Після церемонії нагородження пройде банкет, на якому буде присутній близько 1300 осіб (включаючи 250 студентів). Грошова винагорода в цьому році дорівнює 8 мільйонам шведських крон (або 953 тисячам доларів).

Минулого року премію з економіки отримав француз Жан Тіроль. Вчений займався безліччю питань теоретичної економіки, але премію отримав "за аналіз ринку влади та її регулювання" — дослідження регулювання ринку, коли на ньому присутні кілька сильних конкуруючих гравців (в тому числі і в граничному випадку монополізму). Аналіз ринку влади, який провів Тіроль, дозволив встановити умови рівноваги для таких багатопараметричних економічних систем і виявити продуктивні та деструктивні тенденції в існуванні фірм, а також регулюючу роль держави в такій ситуації.

Премія з економіки не є спадщиною Альфреда Нобеля. Вона була заснована тільки в 1969 році на честь 300-річчя Шведського державного банку і в пам'ять про Нобеля; є найпрестижнішою премією в галузі економіки.

Середній вік всіх лауреатів становить 67 років. Наймолодший володар Нобелівської премії з економіки — американський економіст Кеннет Джозеф Ерроу, який став лауреатом у 1972 році у віці 51 року. Найстаршим лауреатом по економіці у 90 років став Леонід Гурвіч, який отримав премію за рік до смерті, в 2007 році.